Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) reiterează vineri faptul că nu poate face recomandări cu privire la o schimbare a vaccinului împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, la rapel, cu un vaccin cu ARN mesager, aşa cum a făcut Înalta Autoritate franceză a Sănătăţii (HAS), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu există date adecvate pentru a spune dacă se paote face acest lucru”, iar experţi de la OMS au conchis că ”schimbarea vaccinurilor nu este un lucru pe care-l pot recomanda în acest stadiu”, a anunţat, într-o conferinţă de presă obişnuită, la Geneva, o purtătoare de cuvânt a Organizaţiei, Margaret Harris.

Aceasta este poziţia adoptată de către Grupul Strategic Consultativ al Experţilor (SAGE) cu privire la vaccinare în februarie, când acesta şi-a publicat recomandările cu privire la vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford şi înainte de apariţia unor informaţii cu privire la efecte secundare foarte grave şi rare ale vaccinului, a precizat ea.

SAGE a îndemnat atunci să se efectueze cercetări specifice cu privire la schimbarea vaccinurilor împotriva covid-19, subliniază Margaret Harris.

Francezii în vârstă de până la 55 de ani vaccinaţi cu o primă doză de vaccin AstraZeneca-Oxford urmează să fie vaccinaţi cu o a doua doză de vaccin Pfizer-BioNTech sau Moderna, a anunţat vineri HAS.

Este vorba despre 533.000 de persoane în Franţa, potrivit HAS.

Autoritatea franceză a suspendat vaccinarea persoanelor în vârstă de până la 55 de ani la 19 martie, din cauza unor tromboemolii rare raportate în Europa.

Însă, anterior, unele persoane - şi anume membri ai personalului medical - au fost vacinate cu vaccinul AstraZeneca-Oxford de la începutul lui februarie.

”În cazul acestor persoane, noi recomandăm azi (vineri) să se administreze un vaccin cu ARN mesager” la rapel, după 12 săptămâni de la vaccinare, a anunţat într-o videoconferinţă preşedinta HAS Dominique Le Guludec.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.