Ombudsmanul Spaniei a declarat duminică că va investiga presupusa spionare de către guvern a personalităţilor separatiste catalane în perioada de apogeu a cererilor de independenţă a regiunii, în timp ce guvernul a anunţat o anchetă separată din partea agenţiei sale de informaţii CNI, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Investigaţiile au loc în urma presiunii intense asupra guvernului pentru a da explicaţii. după ce grupul Citizen Lab din Canada, un grup pentru drepturile digitale, a declarat că peste 60 de persoane legate de mişcarea separatistă catalană, inclusiv mai mulţi europarlamentari, politicieni, avocaţi şi activişti, au fost ţinta Programului de spionaj Pegasus, produs de grupul NSO din Israel.

Într-un interviu acordat duminică ziarului spaniol El Pais, liderul catalan Pere Aragones a declarat că încrederea este ”la minimum” şi a cerut guvernului să dea răspunsuri în următoarele zile.

Ombudsmanul Spaniei, care supraveghează activitatea administraţiilor publice, a declarat că evaluează ”o posibilă utilizare inadecvată a instrumentelor software Pegasus”, care ar fi putut pune în pericol ”drepturile fundamentale”, inclusiv viaţa privată.

Într-un comunicat publicat duminică, Ministerul spaniol al Apărării a declarat că sprijină ancheta ombudsmanului, adăugând că ”va sublinia că CNI a acţionat, în orice moment, în conformitate cu sistemul juridic”.

NSO a spus că acuzaţiile erau false când au fost făcute luni.

Autorităţile spaniole au încercat să atenueze tensiunile cu liderii Cataloniei de când au fost făcute acuzaţiile.

Aragones le-a numit ”o ruşine nejustificată”.

Ministrul preşedinţiei, Felix Bolanos, a declarat duminică, după o întâlnire cu omologul său catalan, Laura Vilagra, că CNI va efectua o anchetă internă.

Guvernul spaniol ”are conştiinţa curată şi nimic de ascuns”, a spus el, iar obiectivul principal al măsurilor a fost ”clarificarea faptelor cât mai curând posibil”.

El a mai promis că guvernul va convoca comisia secretelor oficiale în Parlament - unde va trebui să se prezinte directorul CNI.

Dar Vilagra a spus că măsurile sunt ”insuficiente”, adăugând că ”un scandal de această amploare nu poate fi gestionat într-un mod cosmetic”.

Citizen Lab a spus că aproape toate infectările cu programul spion Pegasus au avut loc între 2017 şi 2020, ca urmare a eşecului cererii de independenţă a Cataloniei, care a aruncat Spania în cea mai gravă criză politică din ultimii ani.

”Dovezile circumstanţiale puternice sugerează o legătură cu autorităţile spaniole”, potrivit Citizen Lab.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.