Oman a facilitat eliberarea a 14 străini, inclusiv a unui cetăţean britanic, care erau reţinuţi în Yemen, şi i-a transferat duminică din capitala yemenită controlată de Houthi, Sanaa, la Muscat, a declarat Ministerul de Externe al Oman, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Printre persoanele eliberate se numără un britanic, soţia şi copilul acestuia, şapte cetăţeni indieni, un filipinez, un indonezian, un etiopian şi un cetăţean din Myanmar, a adăugat ministerul, fără a oferi detalii despre ceea ce a dus la detenţia lor.

Guvernul britanic l-a identificat pe britanic drept Luke Symons, spunând că a fost reţinut fără acuzaţii sau proces din 2017.

"Luke avea 25 de ani când a fost reţinut ilegal de către Houthi. Fiul său avea doar câteva luni la acea vreme", a declarat ministrul de Externe Liz Truss într-un comunicat.

”Se presupune că a fost maltratat, în izolare şi i s-au refuzat vizitele familiei sale”, a spus Truss.

Amnesty International a declarat în februarie că Symons a călătorit în Yemen în 2012, unde s-a întâlnit şi s-a căsătorit cu soţia sa din Yemen. Se spunea că a fost acuzat de Houthi, autorităţile de facto din Yemenul de Nord, de spionaj pentru guvernul britanic, deşi nu a fost acuzat oficial de nicio crimă.

Ministerul din Oman a spus că, după ce au comunicat cu Arabia Saudită pentru a facilita eliberarea permiselor necesare, toţi cei 14 au fost transferaţi cu un avion al Forţelor Aeriene Regale Omane în capitala Muscat, în pregătirea pentru întoarcerea lor în ţările lor.

O coaliţie condusă de Arabia Saudită, care a intervenit în războiul din Yemen în martie 2015 împotriva organizaţiei Houthi, aliniată cu Iranul, controlează spaţiul maritim şi aerian al Yemenului.

Omanul nu este membru al coaliţiei. La începutul acestei luni, părţile aflate în conflict în conflictul de şapte ani din Yemen au convenit asupra unui armistiţiu la nivel naţional pentru prima dată în ultimii ani, în baza unui acord intermediat de ONU.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.