Olanda a decis să-şi suspende contribuţia anuală la Agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni (UNRWA), în aşteptarea unor clarificări cu privire la acuzaţii de proastă gestionare şi abuz de autoritate, a anunţat miercuri Ministerul olandez de Externe, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest anunţ intervine la o zi după o decizie similară a Elveţiei, care a anunţat marţi că suspendă orice ”contribuţie suplimentară”.

Un raport intern UNRWA, trimis secretarului general al ONU, a dezvăluit grave abuzuri etice care ar fi fost comise la cel mai înalt nivel.

Olanda, unul dntre principalii donatori europeni ai agenţiei ONU ”au transmis ONU şi UNRWA marea sa îngrijorare şi a cerut clarificări”, a declarat pentru AFP Ministerul olandez de Externe.

Ministrul olandez al Comerţului Exterior şi Cooperării în vederea Dezvoltării Sigrid Kaag ”a decis să suspende contribuţia din acest an”, până când ONU va furniza ”un răspuns satisfăcător”.

Sigrid Kaag doreşte să afle măsurile avute în vedere de ONU, în funcţie de rezultatele anchetei.

”Olanda speră ca situaţia să se rezolve rapid, UNRWA având un mandat important de îndeplinit”, a adăugat ministerul.

Agenţia ajută 5,4 milioane de palestinieni în Iordania, Liban, Siria şi în teritoriile palestiniene.

Contribuţia anuală prevăzută în 2019 de Olanda, al patrulea cel maimare donator al UNRWA între ţările europene, se ridică la 13 milioane de euro.

Între acuzaţiile menţionate în raportul UNRWA se află ”acţiuni cu caracter sexual nepotrivite, nepotism, represalii, discriminări şi alte abuzuri de autoritate (comise) în scopuri personale, în vederea reprimării unor divergenţe de opinie legitime”.

Pierre Krähenbühl, comisarul general al agenţiei, ar fi legat o relaţie amoroasă cu principala sa consilieră, numită în 2015, în urma unui proces de recrutare ”extrem de rapid”, potrivit raportului.

UNRWA a anunţat că intenţionează să coopereze deplin în anchetă şi să nu furnizeze anumite detalii atât timp cât sunt în curs investigaţii.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.