Organizaţia pentru Interdicţia Armelor Chimice (OIAC) are nevoie de ”două până la trei săptămâni” să finalizeze de analizat eşantioane pe care le-a prelevat în Anglia, în vederea elucidării otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal, a anunţat ea la New York, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Eşantioanele, prelevate de experţi OIAC care au venit luni în Regatul Unit, urmează să fie trimise în laboratorul principal al organizaţiei, la Haga, în Olanda, iar apoi în alte laboratoare specifice, a precizat directorul general al organizaţiei Ahmet Üzümcü.

Vor fi necesare ”încă două până la trei săptămâni în vederea finalizării analizei”, a declarat Üzümcü în faţa presei, la ONU.

Şeful OIAC a anunţat că nu vrea să prejudicieze rezultatul acestei munci şi nu a vrut să se pronunţe cu privire la eventualitatea ca aceste analize să dovedească sau nu prezenţa agentului chimic novicioc, care ar fi fost dezvoltat în Rusia.

Üzümcü s-a exprimat la New York, unde a venit să informeze Consiliul de Securitate al ONU - reunit cu uşile închise - cu privire la utilizarea de armament chimic în Siria.

O criză diplomatică de amploare a izbucnit între regatul Unit şi Rusia după ce Londra a acuzat Moscova că este ”vinovată” de atacul cu agentul neurotoxic care i-a vizat pe un agent dublu rus, Serghei Skripal, şi pe fiica sa, iulia, la Salisbury, în sud-vestul Angliei, pe 4 martie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.