Oficiali din Turcia, Suedia şi Finlanda se vor întâlni în această lună pentru a încerca să depăşeasă obiecţiile care au dus la întârzierea aderării Suediei la NATO, a declarat duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după o întâlnire cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Turcia a ratificat în martie aderarea Finlandei la NATO, dar, la fel ca Ungaria, încă se opune ca Suedia să adere la alianţă. Ankara acuză Stockholmul de faptul că găzduieşte lideri ai opoziţiei turce cu presupuse legături cu activişti kurzi scoşi în afara legii.

“Suedia a făcut paşi concreţi semnificativi pentru a răspunde îngrijorărilor Turciei”, a declarat Stoltenberg, făcând referire la o schimbare constituţională a Suediei şi la intensificarea cooperării împotriva terorismului cu Ankara.

Discuţiile lui Stoltenberg la Istanbul cu Erdogan au avut loc la o săptămână după ce Recep Tayyip Erdogan a obţinut un nou mandat de preşedinte al Turciei.

Alegerile au coincis cu proteste la Stockholm, atât faţă de Erdogan, cât faţă de NATO, în care steagul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis în Turcia, a fost proiectat pe clădirea parlamentului.

Întrebat despre şansele Suediei de a deveni membru NATO înainte de un summit NATO de la mijlocul lunii iulie în capitala Lituaniei, Vilnius, Stoltenberg a spus că este timp.

El a precizat că următoarea rundă de discuţii între oficiali din Finlanda, Suedia şi Turcia va avea loc în săptămâna cu 12 iunie, dar nu a precizat exact când. Miniştrii apărării din NATO se vor întâlni la Bruxelles în perioada 15-16 iunie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.