Mai mulţi înalţi oficiali ruşi au sugerat că Statele Unite vor instala ogive nucleare la baza militară de la Deveselu, ceea ce reprezintă o ameninţare la adresa Moscovei, însă subsecretarul de stat pentru politică de apărare, Brian McKeon, a dat asigurări în Congres că aceste speculaţii sun false, relatează Sputnik News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“În ultimele zile, au existat speculaţii făcute de unii înalţi oficiali ruşi că vom instala focoase nucleare pe rachetele de la baza din România şi că vom ameninţa Rusia, ceea ce nu are sens”, a spus McKeon joi, în cursul unei audieri în Comisia pentru armată a Camerei Reprezentanţilor, fără a preciza despre ce oficiali este vorba.

Moscova a criticat în repetate rânduri proiectul american de instalare a unui scut antirachetă în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România, şi chiar a ameninţat statele care vor găzdui elementele sistemului.

De asemenea, Rusia susţine că proiectul încalcă Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA şi URSS în 1987 şi intrat în vigoare pe 1 iunie 1988, care obligă ambele părţi să distrugă toate rachetele balistice şi de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

McKeon a respins joi obiecţiile Rusiei.

În luna decembrie, baza de la Deveselu, în valoare de 143 de milioane de dolari, a fost inaugurată. Aceasta este doar o parte din proiectul de apărare antirachetă, ce are ca rol să apere SUA şi pe aliaţii săi de rachetele balistice lansate de inamici, precum Coreea de Nord sau Iran.

Proiectul a presupus construirea a două baze terestre, una în România şi alta în Polonia. Lor li se vor alătura nave de luptă poziţionate în Marea Mediterană, dar si radarele de ultimă generaţie din Turcia şi Marea Britanie.

La Deveselu vor ajunge 44 de rachete de interceptare, care vor putea lovi în aer eventuale rachete lansate de inamici. Pentagonul a alocat 550 de milioane de dolari pentru realizarea lor.

Aceşti interceptori vor avea o autonomie de 500 de kilometri, pot să ajungă la o altitudine de 160 de kilometri şi ating viteza de 9.600 de kilometri pe oră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.