Un fost oficial de rang înalt din cadrul poliţiei federale americane (FBI), Charles McGonigal, în vârstă de 55 de ani, a fost condamnat la patru ani şi două luni de închisoare cu privire la faptul că a lucrat pentru oligarhul rus Oleg Deripaska, vizat de sancţiuni impuse de Washington, anunţă Departamentul Justiţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Charles McGonigal, care conducea unitatea însărcinată cu contraspionajul în cadrul Biroului FBI de la New York, înainte să se pensioneze, în 2018, a fost arestat în ianuarie.

El a pledat vinovat, în august, de tentativă de încălcarea a legii sancţiunilor şi spălării de bani în favoarea lui Oleg Deripaska.

El a fost condamnat joi la 50 de luni de închisoare şi la plata unei amenzi în valoare de 40.000 de dolari, a anunţat joi într-un comunicat Departamentul american al Justiţiei.

A ”COMPROMIS SECURITATEA NAŢIONALĂ”

”Charles McGonigal a trădat încrederea pe care şi-a pus-o în el ţara sa prin folosirea poziţiei la FBI pentru a-şi pregăti viitorul în afaceri”, acuză procurorul Districtului de Sud al New Yorkului Damian Williams, citat în comunicat.

El îl acuză de faptul că a ”compromis securitatea naţională prin ofeirea de servicii lui Oleg Deripaska, un magnat rus care se comportă ca un agent al lui Vladimir Putin”.

La momentul la care participa la anchete cu privire la oligarhi ruşi - între care şi Oleg Deripaska, fondatorul gigantului aluminiului Rusal -, Charles McGonigal a ”început să lege o relaţie cu un agent al lui Deripaska, în speranţa de a face afaceri cu acesta, după ce avea să se pensioneze din FBI”, subliniază departamentul.

”În 2021, el a încercat să-i furnizeze servicii, încălcând sancţiuni impuse de Statele Unite lui deripaska în 2018”, care interzic orice relaţie comercială între americani şi oligarhul rus, se arată în comunicat.

Departamentul îl acuză de faptul că a acceptat să ancheteze în contul lui Deripaska cu privire la un oligarh rus rival, în schimbul unor plăţi clandestine.

”McGonigal spera să obţină milioane de dolari din afacerile sale cu Deripaska, însă agenţi din Divizia FBI pe care a condus-o i-au dejucat strategia în doar câteva luni”, dă asigurări Departamentul Justiţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.