Autorităţile ruse de ocupaţie din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, au anunţat noi evacuări de civili, la câteva zile după ce peste 70.000 de persoane au părăsit o zonă de care se apropie armata ucraineană, iar contraofensiva ucraineană preconizează confruntări armate în zona Hersonlului în zilele următoare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am decis să lărgesc zona de evacuare cu 15 kilometri, de la Nipru”, a anunţat marţi seara, într-o alocuţiune publicată pe Telegram, guvernatorul instalat de Moscova la Herson, Vladimir Saldo.

”Măsuri de evacuare forţată urmează să fie aplicate - începând de la 6 noiembrie - persoanelor rămase”, anunţă pe Telegram administraţia din Kahovka, un oraş vizat de aceste noi evacuări.

”Evacuarea este efectuată cu (mijloace de) transport (rutier)”, precizează aceeaşi sursă.

Vladimir Saldo, care s-a adresat în faţa camerei de luat imagini locuitorilor regiunii ucrainene Herson, anexată la sfârşitul lui septembrie de către Moscova, susţine că ”există un risc imediat de inundare” a unei părţi a malului stâng al fluviului Nipru, din cauza unui eventual ”atac masiv cu rachetă împotriva Barajului Kahovka”.

Guvernatorul instalat de Moscova evocă o perioadă ”dificilă”, în contextul în care forţele Kievului desfăşoară o contra-ofensivă în regiune de mai multe săptămâni şi avansează din vest către est, în pofida opoziţiei armatei ruse.

Din cauza unor cuceriri teritoriale ale militarilor ucraineni, autorităţile de ocupaţie rusă au cerut, la jumătatea lui octombrie, locuitorilor de pe malul drept al fluviului Nipru să plece de acasă şi să traverseze fluviul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.