Ministerul rus al Finanţelor acuză luni că sancţiunile vizând Moscova din cauza invaziei şi războiului rus din Ucraina au scopul să provoace o intrare în incapacitate de plată ”artificială” a Rusiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Declaraţiile potrivit cărora Rusia nu-şi poate îndeplini obligaţiile privind datoria sa publică nu corespund realităţii”, denunţă într-un comunicat ministerul, care apreciază că ”blocarea conturilor în devize ale Băncii Rusiei şi Guvernului (rus) pot fi considerate o dorinţă a ţărilor străine de a provoca un default artficial”.

În martie şi aprilie, Rusia are mai multe termene de plată a datoriei în devize străine. Însă rezervele i-au fost blocate în cadrul sancţiunilor care i-au fost impuse de Occident, ceea ce o pune în dificultate în a-şi onora obligaţiile.

O incapacitate de plată desprinde în mod automat un stat de la pieţele financiare şi compromite o eventuală revenire a acestuia pe o perioadă de câţiva ani.

Ministerul rus al Finanţelor anunţă că urmează să ”ordone băncilor-agenţi să efectueze vărsăminte în devize, la termen”, însă subliniază că ”efectuarea plăţilor depinde de restricţiile impuse de sancţiuni care afectează capacităţile Guvernului şi Băncii Rusiei de a-şi controla conturile în devize”.

Ministerul rus de declară totodată dispus să-şi ramburseze euroobligaţiunile emise începând din 2018 în ruble, la nivelul zilei al Băncii Rusiei.

Sancţiuni impuse de către Occident au paralizat o parte a sistemului bancar şi financiar rus, au blocat o mare parte a rezervelor în devize ale statului şi au cauzat o cădere a rublei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.