Preşedintele american Barack Obama a negat orice implicare a Statelor Unite în tentativa de lovitură de stat din Turcia şi a subliniat că o cerere de extrădare a predicatorului Fethullah Gulen, acuzat că a orchestrat puciul eşuat, va trebui să parcurgă canalele normale, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Obama a făcut aceste declaraţii vineri, într-o conferinţă de presă, în care a precizat că i-a transmis preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, într-o convorbire telefonică avută în cursul săptămânii, că Statele Unite nu au ştiut nimic despre puciul eşuat înainte ca acesta să aibă loc.

"Orice afirmaţii potrivit cărora noi am ştiut în prealabil despre o tentativă de lovitură de stat, (potrivit cărora) a existat o implicare a Statelor Unite în ea, (şi potrivit cărora) am făcut altceva decât să susţinem total democraţia turcă sunt complet false, fără echivoc false", a subliniat şeful statului american.

"El (Erdogan) trebuie să se asigure că nu doar el, ci toată lumea din Guvernul lui înţelege că aceste afirmaţii sunt total false", a insistat preşedintele Statelor Unite.

"Întrucât, atunci când încep să circule zvonuri ca acesta, acest lucru ne pune în pericol oamenii în Turcia şi ameninţă ceea ce este o alianţă şi un parteneriat extrem de importante între Statele Unite şi Turcia", a avertizat Obama.

Afirmaţii despre o implicare a Statelor Unite în puciul eşuat, care au fost respinse în cursul săptămânii şi de către ambasadorul american în Turcia, par să fie alimentate în parte de faptul că imamul Fethullah Gulen trăieşte în exil în Munţii Pocono din Pennsylvania.

Erdogan îl acuză pe Gulen, un fost aliat al său, că a orchestrat complotul din weekendul trecut împotriva sa. Într-o amplă acţiune de reprimare a unor presupuşi adepţi ai lui Gulen, peste 60.000 de militari, poliţişti, judecători, funcţionari publici şi profesori au fost suspendaţi din funcţii, arestaţi sau anchetaţi.

Gulen a condamnat tentativa de lovitură de stat şi a negat orice implicare în ea.

Obama a reiterat poziţia Statelor Unite, prezentată săptămâna trecută.

El a anunţat că i-a spus lui Erdogan că Guvernul turc trebuie ca mai întâi să prezinte probe cu privire la o presupusă complicitate a lui Gulen în puciul eşuat. După aceea, o cerere de extrădare va fi examinată de către Departamentul Justiţiei şi alte agenţii guvernamentale, la fel ca orice altă petiţie.

"America este guvernată de statul de drept, iar preşedintele Statelor Unite sau oricine altcineva nu poate pur şi simplu să dea deoparte aceste norme de dragul promptitudinii", a declarat Obama.

"Trebuie să parcurgem o procedură judiciară", a subliniat preşedintele american.

Ambasadorul turc în Statele Unite Serdar Kilic a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că Turcia a depus "documentaţia necesară" în vederea extrădării lui Gulen. Însă un purtător de cuvât al Departamentul ui Justiţiei, Peter Carr, a declarat că nu poate spune încă "un da sau un nu hotărât" cu privire la faptul dacă documentele transmise de Turcia constituie o cerere oficială de extrădare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.