Joe Biden, Barack Obama şi Bill Clinton au strâns 26 de milioane de dolari, o sumă record, la un eveniment la New York, unde Donald Trump a venit să-şi facă campanie în cu totul alt registru, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miliardarul s-a dus la funeraliile unui poliţist mort în exerciţiul funcţiunii, cu câteva ore înainte să înceapă evenimentul de campanie al preşedintelui democrat, perturbat de manifestanţi propalestinieni.

Biden şi predecesorii săi democraţi au fost aclamaţi, la sosirea pe scena Radio City Hall, în centrul Manhattanului, unde dă spectacol celebra trupă de dansatoare The Rockettes.

Echipa de campania a democratului în vârstă de 81 de ani, a anunţat încă de joi dimineaţa o strângere de fonduri ”record” la eveniment - 26 de milioane de dolari - subliniind că este o sumă mai mare decât a strâns Trump în toată luna februarie.

Susţinătorii lui Joe Biden promovau această seară politico-mondenă de mai multe săptămâni.

În sală s-a aflat redactora-şefă a Vogue Anna Wintour.

Cântăreţele Queen Latifah şi Lizzo, între altele, au ”încălzit” sala înainte ca cei de-ai 42-lea, 44-lea şi 46-lea preşedinţi ai Statelor Unite să ia parte la o dezbatere animată de către prezentatorul şi unoristul Stephen Colbert, celebru prin emisiunea sa ”The Late Show” difuzată de CBS.

Barack Obama a salutat. în faţa a aproximativ 5.000 de spectatori, voinţa lui Joe Biden de a ”căuta un teren de înţelegere”.

”Este genul de preşedinte pe care-l vreau”, a declarat el, citat de The Associated Press.

Clinton i-a îndemnat pur şi simplu pe americani ”să rămână cu ceea ce funcţionează”.

”Această strângere de fonduri uluitoare a fost o demonstraţie majoră a susţinerii democrate a lui Biden, într-o perioadă în care sondajele rămân slabe”, saluta vineri presa americană.

Stephen Colbert nu s-a putut să nu-l ”înţepe” un pic de Trump - ”zgâriat” de altfel toată seara de către democraţi - în faţa lui Obama, Clinton şi Biden, catalogînd momentul drept ”istoric”.

”Trei preşedinţi au venit la New York şi niciunul dintre ei să compară în faţa unui tribunal”, a glumit el, evocând acuzaţiile şi condamnările miliaradarului.

MANIFESTANŢI PROPALESTINIENI

Această discuţie care a amestecat subiecte grave şi glume a fost întreruptă în cinci rânduri de strigăte de susţinere a Palestinei.

Manifestanţi s-au adunat şi în exterior, în apropiere de sala de spectacole, şi au denunţat politica de susţinere aproape necondiţionată a Israelului a lui Biden.

Preşedintele american a fost interpelat deja în acest fel în mai multe rânduri în timpul apariţiilor sale publice, iar fiecare dintre deplasările sale conduce de-acum la adunări la care se strigă ”Eliberaţi Palestina!” sau ”Joe genocidarul!”.

El le-a răspuns că este necesar ”să facă mai mult pentru a aduce ajutoare în (Fâşia) Gaza”, dar că ”existenţa însăşi a Israelului” este în joc.

”Trebuie să existe un tren al soluţiei cu două state”, a adăugat el, un răspuns primit în sală cu ovaţii în picioare şi scandări de ”Încă patru ani!”.

Intervenţia celor trei preşedinţi s-a încheiat într-o notă mai lejeră, punându-şi ochelari de tip Aviator, accesoriul favorit al lui Biden.

Un purtător de cuvânt al lui Donald Trump, Steven Cheung, a denunţat pe X ”seara zornăitoare” a celor trei democraţi, ”cu binefăcătorii lor elitişti şi deconectaţi”.

Fostul preşedinte republican a făcut o scurtă declaraţie după ce s-a dus la priveghiul funerar al lui Jonathan Diller, ucis luni prin împuşcare în timpul unei operaţiuni pe domeniul public.

”Trebuie să se oprească asta. Trebuie să se revinî la ordine şi la lege”, a declarat miliardarul, care s-a abţinut să-şi critice în mod direct rivalul democrat.

El alocă o bună parte a discursurilor sale de campanie să atace imigraţia clandestină şi să-i reproşeze lui Joe Biden că este laxist în domeniul menţinerii ordinii.

Joe Biden şi Donald Trump, care s-au înfruntat la urne în 2020, sunt siguri de obţinerea învestiturilor partidelor lor în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Casa Albă a anunţat că preşedintele l-a sunat vineri pe primarul New Yorkului Eric Adams pentru a-i transmite condolenţe după ”moartea tragică” a ofiţerului.

Biden are o ”puşculiţă” de campanie mai încăpătoare decât adversarul său republican, inculpat în patru dosare penale, care cheltuieşte cu avocaţi o parte din banii strânşi de la susţinătorii săi.

Procesul lui Trump de la New York în dosarul Stormy Daniels, al unor plăţi către această fostă acrtiţă porno, în 2016, urmează să înceapă la 15 aprilie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.