Shamima Begum, în vârstă de 19 ani, care a părăsit Marea Britanie în 2015 pentru a se alătura ISIS a fost găsită în Siria, ea afirmând că nu are niciun regret privind decizia de a se alătura grupării teroriste, însă doreşte să se întoarcă acasă pentru că este însărcinată în luna a noua, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ea a afirmat că a fugit din ultima enclavă a jihadiştilor din Baghuz, în estul Siriei pentru că se săturase de viaţa pe un câmp de luptă şi s-a temut pentru viaţa copilului său nenăscut după ce ceilalţi doi copii ai săi au murit.

„Eram slăbită. Nu puteam îndura suferinţa şi greutăţile unui câmp de luptă. Dar eram şi speriată că bebeluşul pe care urmează să-l nasc ar putea să moară la fel ca ceilalţi copii dacă aş fi rămas. Aşa că am fugit din califat. Tot ce îmi doresc acum este să mă întorc în Marea Britanie”, a afirmat ea pentru The Times din tabăra de refugiaţi al-Hawl în nord-estul Siriei.

Begum alături de alte două colege – Kadiza Sultana şi Amira Abase – au zburat de pe aeroportul Gatwick către Turcia în februarie 2015 iar apoi au intrat în Siria. Begum şi Abase aveau 15 ani la acea vreme, iar Sultana 16. Ele le-au spus părinţilor că ies în oraş în acea zi.

Begum a declarat că iniţial a ajuns la Raqqa iar acolo s-a căsătorit cu un bărbat olandez, convertit şi el, după trei săptămâni. Ea a descris viaţa de acolo ca alternând între normalitate şi atrocitate şi a adăugat că decapitările nu au afectat-o.

„De obicei era o viaţă normală la Raqqa, din când în când mai erau bombardamente. Dar când am văzut primul cap, în urma unei decapitări, într-un coş de gunoi, nu m-a afectat deloc. Era de la un soldat capturat pe câmpul de luptă, un duşman al Islamului”, a declarat Begum.

În ceea ce le priveşte pe colegele ei, ea a afirmat că cele două s-au căsătorit de asemenea cu soldaţi ISIS. Sultana, conform presei, a murit într-un raid aerian din 2016 iar Begum a confirmat acest lucru.

„Exista atât de multă opresiune şi corupţie, că nu cred că meritau victoria”, a precizat ea, adăugând însă: „Nu regret că am venit aici”.

Begum s-a hotărât să fugă după ce fiica sa de un an şi fiul în vârstă de trei luni au murit în ultimele luni, fiind bolnavi şi suferind de malnutriţie.

Avocata care reprezintă familia lui Shamima Begum, Tasnime Akunjee, a declarat: “Sunt foarte recunoscătoare că este în viaţă. Bernard Hogan-Howe, când era comisarul poliţiei Metropolitane, a declarat că fetele ar trebui tratate ca victime câtă vreme nu există dovezi că au comis infracţiuni. Sper că acest lucru va fi respectat”.

“Ea a fost truamatizată şi sper că se poate întoarce şi să uite de această perioadă. Oricine a pierdut doi copii are nevoie de mult ajutor”, a adăugat ea.

Marea Britanie nu primeşte înapoi cetăţenii care au luptat pentru ISIS, însă în ceea ce îi priveşte pe partenerii lor, situaţia este mai complicată. Conform relatărilor, Scotland Yard ar fi analizat dacă Begum a fost implicată în activităţi din cauza cărora ea ar putea fi considerată un pericol naţional.

În final, decizia va aparţine ministrului de Interne, Sajid Javid.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.