Statele Unite ”probabil” că nu vor prelungi scutirea de la sancţiuni occidentale care a permis Rusiei să continue temporar să-şi plătească datoria în dolari - şi să scape astfel unei intrări în incapacitate de plată -, avertizează secretarul american al Trezoreriei Janet Yellen, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Atunci când am impus pentru prima oară sancţiuni Rusiei, am creat o scutire (...) şi ne aşteptam ca ea să fie limitată în timp”, a justificat miercuri Janet Yellen, într-o conferinţă de presă, înaintea unei reuniuni a miniştrilor Finanţelor din cadrul G7 în Germania.

”Cred că probabil licenţa va fi lăsată să expire”, a anunţat ea, precizând că ”nu s-a luat încă o decizie finală” în acest subiect.

Această scutire expiră, potrivit reglementării sancţiunilor, la 25 mai.

Aflată în vigoare de la începutul sancţiunilor impuse de Occident Rusiei, ca represalii faţă de Războiul din Ucraina, această scutire permite Moscovei să-şi ramburseze datoria.

Ea a fost decisă de către Washington cu scopul de a ”permite să aibă loc o tranziţie ordonată şi ca investitorii să-şi poată vinde titlurile”, potrivit lui Janet Yellen.

Rusia nu mai poate, în schimb, să-şi ramburseze datoria cu dolari pe care-i deţine în bănci americane, în cadrul sancţiunilor consolidate, impuse de către Statele Unite la 5 aprilie.

Data-limită de 25 mai intervine cu două zile înantea viitorului termen de plată al Moscovei, care vizează dobânzi în sumă de 100 de milioane de euro la două obligaţiuni, dintre care una nu poate fi plătită în ruble în mod explicit.

Rusia ar putea, astfel, să se confrunte cu riscul unei intrări în incapacitate de plată (default).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.