O reuniune prevăzută miercuri în marja G20 între preşedintele chinez Xi Jinping şi premierul britanic Rishi Sunak a fost anulată, anunţă Downing Street, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această reuniune ”a fost anulată din cauza unor probleme de agendă”, declară AFP un purtător de cuvânt al Guvernului britanic.

Ea urma să fie prima reuniune din ultimii cinci ani a liderilor celor două ţări care întreţin relaţii tensionate şi una dintre întâlnirile majore la G20 ale noului şef al Guvernului de la Londra, care a ajuns la putere la sfârşitul lui octombrie.

Summitul G20, care are loc în Indonezia, a fost dat peste cap de atacuri ruseşti în Ucraina şi de căderea a două rachete în Polonia, a căror origine nu a fost confirmată încă.

Liderii marilor puteri din cadrul G7 - Statele Unite, Franţa, Germania, Regatul Unit, Italia, Canada şi Japonia - au participat la o reuniune de urgenţă în marja summitului G20.

În cadrul acestui sumit cu Xi Jinping, Rishi Sunak - care califica în urmă cu câteva luni China drept ”principala ameninţare” la adresa securităţii lumii şi a Regatului Unit - urma să îndemne la ”o relaţie sinceră şi constructivă între Londra şi Beijing”, potrivit unui comunicat difuxat anterior de Downing Street.

Împotriva crizelor actuale - Războiul rus din Ucraina, criza economică, criza încălzirii globale - Sunak urma să îndemne Beijingul să-şi folosească influenţa pentru a ”relaxa tesniunile internaţionale, asigurarea stabilităţii regionale şi să-şi joace rolul pentru a face faţă repercusiunilor devastatoare ale ale Răboiului din Ucraina în lume”.

Relaţiile dintre Londra şi Beijing s-au degradat în mod considerabil în ultimii ani, mai ales în urma reprimării manifestaţiilor în favoarea democraţiei în fosta colonie britanică Hong Kong şi unor acuzaţii de spionaj formulate împotriva gigantului chinez al telecomunicaţiilor Huawei.

China ”este angajată să promoveze, împreună cu Regatul Unit, o dezvoltare stabilă şi sănătoasă a relaţiilor dintre China şi Regatul Unit, pe baza respectului reciproc, egalităţii şi avantajelor reciproce”, a reacţionat Ministerul chinez de Externe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.