Un bărbat a comis vineri un atac cu cuţitul într-un supermarket, la Hamburg, în nordul Germaniei, omorând o persoană şi rănind alte patru înainte să fie arestat, a anunţat poliţia, care a precizat că ignoră pentru moment motivul agresorului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi nu dispunem încă de informaţii fiabile cu privire la motivul” agresorului, care ”a intrat într-un supermarket şi a început brusc să atace clienţi”, a anunţat un reprezentant al poliţiei.

Cotidianul german Bild a publicat pe site o fotografie cu atacatorul aşezat pe bancheta din spate a unei maşini de poliţie, cu un sac alb şi pătat de sânge pe cap.

Potrivit ziarului, bărbatul ar fi strigat ”Allah Akbar!” (Aallah e mare) înainte să treacă la atac.

Poliţia nu a confirmat aceste informaţii.

Suspectul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a fugit după atac.

Însă, bărbatul, uşor rănit, a fost urmărit de martori care au alertat poliţia.

”Este vorba despre un atacator solitar. Primele informaţii, despre un furt ca posibil motiv, nu au fost confirmate”, a anunţat Poliţia din hamburg pe contul ei de Twitter.

Poliţia a încercuit cartierul, care se află în nord-estul oraşului portuar, al doilea cel mai important oraş din Germania şi gazda summitului G20 la începutul lui iulie.

Potrivit Bild, forţe antitero au fost mobilizate pe teren.

În pofida faptului că intenţiile atacatorului nu au fost stabilite încă, atacul are loc într-un context tensionat în Germania, unde autorităţile sunt în alertă din cauza ameninţării islamiste, mai ales după un atentat cu camionul, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic, soldat cu 12 morţi, în decembrie 2016, la Berlin.

Acest atac jihadist este cel mai sângeros comis vreodată pe teritoriul Germaniei.

GERMANIA ÎN STARE DE ALERTĂ

Mişcări islamiste potenţial violente au înregistrat în ultimii ani o ascensiune în ţară.

Serviciile de informaţii interne estimează la aproximativ 10.000 numărul islamiştilor radicali în Germania, dintre care aproximativ 1.600 sunt supectaţi că pot trece la violenţe.

În afară de atacul cu camionul într-o piaţă de Crăciun în capitală, Statul Islamic a revendicat în 2016 un omor, la Hamburg (nord), un atentat cu bombă la Ansbach (sud), soldat cu 15 răniţi, în care atacatorul a fost ucis, dar şi un atac cu toporul într-un tren, în Bavaria, soldat cu şase răniţi, al cărui autor a fost ucis prin împuşcare de poliţie.

Crima nu a fost elucidată, însă celelalte trei atentate revendicate au fost comise de solicitanţi de azil - un tunisian, un sirian şi un afgan - care au venit în Germania în timpul crizei migraţiei în 2015.

Cancelarul Angela Merkel a deschis larg porţile ţării, în 2015, unui număr de aproape 900.000 de solicitanţi de azil.

Potrivit anchetatorilor, niciunul dintre autori nu a venit în Europa cu ordine de la Statul Islamic, spre deosebire de unii dintre autorii atacurilor de la 13 noiembrie 2015, la Paris. Toţi par că şi-au organizat acţiunile singuri.

Germania rămâne o ţintă a grupărilor jihadiste, mai ales din cauza angajării sale în coaliţia care luptă împotriva Statului Islamic în Irak şi în Siria, dar şi în cea mobilizată în Afganistan din 2001 încoace.

Trupele germane nu participă însă la vreo operaţiune de luptă, cu la misiuni de recunoaştere, de formare sau reaprovizionare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.