Cinci activişti anti-islam au dat foc marţi unui Coran în faţa Ambasadei Egiptului din Copenhaga, acesta fiind al treilea incident de acest fel în Danemarca în mai puţin de o săptămână, după ce în Suedia, ţara vecină, au avut loc proteste similare care i-au înfuriat pe musulmani, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Danemarca şi Suedia au declarat că regretă arderea Coranului, dar că nu pot împiedica astfel de acţiuni în temeiul legilor care protejează libertatea de exprimare. Săptămâna trecută, protestatari din Irak au incendiat Ambasada suedeză din Bagdad ca ripostă.

Demonstraţia de marţi de la Copenhaga, organizată de un grup numit "Patrioţii danezi", a urmat după ce acelaşi grup a ars exemplare ale Coranului şi luni, şi săptămâna trecută, dar în faţa Ambasadei Irakului.

CITEȘTE ȘI Un protestatar a dat foc Coranului în faţa Ambasadei Irakului din Copenhaga - VIDEO

Două astfel de acţiuni au avut loc şi în Suedia în ultima lună.

Ministerul irakian de Externe a cerut luni autorităţilor din ţările Uniunii Europene să "reconsidere rapid aşa-numita libertate de exprimare şi dreptul de a demonstra", având în vedere ofensa adusă comunităţii islamice prin arderea Coranului, cartea sfântă.

Turcia a condamnat luni cu fermitate ceea ce a numit un "atac josnic" asupra Coranului şi a cerut Danemarcei să ia măsurile necesare pentru a preveni această "crimă motivată de ură" împotriva islamului.

Guvernul danez a condamnat arderile ca fiind "acte provocatoare şi ruşinoase", dar spune că nu are puterea de a bloca manifestanţii non-violenţi. "Oamenii beneficiază de o libertate de exprimare extinsă atunci când demonstrează", a declarat pentru Reuters profesorul de drept Trine Baumbach, de la Universitatea din Copenhaga, explicând legile daneze. "Aceasta nu include doar exprimarea verbală. Oamenii se pot exprima în diverse moduri, cum ar fi şi incendierea de obiecte", a explicat profesorul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.