O navă de război britanică a traversat luni Strâmtoarea Taiwan, a anunţat Marina Regală britanică (Royal Navy), o traversare rară a acestor ape controversate a unei nave neamericane, care ar urma să tensioneze relaţiile Londrei cu Beijingul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul a fost făcut pe contul de Twitter al HMS Richmond, o fregată desfăşurată împreună cu grupul de atac al portavionului britanic HMS Queen Elizabeth.

”După o perioadă încărcată de muncă împreună cu partenerii noştri în Marea Chinei de Sud, ne aflăm în drum către Strâmtoarea Taiwan pentru a face o vizită în Vietnam şi Marinei Populare a Vietnamului”, se arată în mesaj.

Este vorba, scrie presa locală, despre prima navă de război britanică ce trece prin strâmtoare - denumită şi Formosa - care desparte Taiwanul de China continentală.

În 2019, o navă de supraveghere a Marinei britanice a urmat aceeaşi rută.

Nave americane efectuează cu regularitate exerciţii ale ”libertăţii navigaţiei” pe această cale maritimă, înfuriind Beijingul, care revendică Taiwanul şi regiunea ca aflându-se sub suveranitatea sa, la fel ca cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud.

Însă Statele Unite şi majoritatea celorlalte state consideră această regiune drept ape internaţionale, care este necesar să fie deschise tuturor navelor.

Până recent, traversări controversate ale strâmtorii erau apanajul Marinei americane.

Însă, în contextul în care Beijingul îşi intensifică ameninţările la adresa Taiwanului, tot mai multe ţari navighează pe această rută.

Astfel, nave de război din Franţa, Canada şi Astralia au înfuriat Beijingul în ultimii ani, navigând între China contnentală şi Taiwan.

Ministrul taiwanez al Apărării Chiu Kuo-cheng le-a confirmat unor jurnalişti traversarea unei nave străine, fără să precizeze ţara de origine a acesteia.

Ministerul britanic al Apărării, contactat de AFP cu privire la aceste informaţii, nu a răspuns.

Taiwanul şi cei 23 de milioane de locuitori ai săi trăesc sub ameninţarea constantă a unei invazii, a regimului comunist de la Beijing, care şi-a promis să recucerească Taiwanul, cu forţa dacă este nevoie.

Presiunile militare, diplomatice şi economice exercitate de către China continentală au crescut, în urma alegerii în 2018 a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen - care consideră insula ”deja independentă” şi nu o parte a ”Chinei unice”.

Avioane de vânătoare chinezeşti au efectuat anul trecut un număr-record de incursiuni - 380 - în zona de apărare a Taiwanului.

Aceste incursuni au depăşit deja 400 în primele opt luni ale lui 2021.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.