O membră a grupului contestatar rus Pussy Riot, Maria Alehina, anunţă miercuri că a reuşit să fugă din Rusia deghizându-se în livratoare de mâncare şi înşelând astfel poliţia, activista devenind astfel una dintre miile de ruşi care au fugit din ţară de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, la 24 februarie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Maria Alehina a fost condamnată în septembrie la un an de ”restricţii” ale libertăţii - control judiciar, interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii şi interdicţie de a părăsi Moscova -, din cauză că a îndemnat la manifestaţii împotriva arestării principalului opozant rus Aleksei Navalnîi.

La sfârşitul lui aprilie, justiţia rusă a înăsprit aceste măsuri, pe care le-a înlocuit cu închisoarea, la o şedinţă la care Alehina nu s-a prezentat.

Într-un interviu acordat cotidianului american The New York Times (NYT), Maria Alehina, în vârstă de 33 de ani, povesteşte miercuri că a reuşit să fugă din Moscova deghizată în livratoare de mâncare şi lăsându-şi în urmă telefonul mobil, pentru a împiedica poliţia să-i ia urma.

Ea a traversat frontiera în Belarusul vecin, iar o săptămână mai târziu a reuşit să treacăîn Lituania, după mai multe încercări, povesteşte ea în acest interviu.

”Eram încântată că am reuşit, pentru că este un mare şi imprevizibil «sărut de adio» pentru autorităţile ruse”, declară ea ironic NYT.

Prietena sa Liusia Ştein, de asemenea membră Pussy Riot, a publicat o forografie cu Maria Alehina în uniformă verde de livratoare a societăţii Delivery Club, cu un rucsac de livrare de mâncare în spate.

Maria Alehina ”nu a fugit din Rusia, ea a plecat în turneu”, care începe un concert, la 12 mai, la Berlin, în vederea colectării de bani pentru Ucraina, minimalizează Liusia Ştein pe Twitter.

Ştein, condamnată la rândul său la restricţii ale libertăţii din cauza unor manifestaţii împotriva arestării lui Navalnîi, a părăsit Rusia în aprilie.

O veche membră a Pussy Riot, Maria Alehina a ispăşit doi ani de închisoare, condamnată pentru că a interpretat o ”rugăciune punk” în Catedrala Hristos Mântuitorul, la Moscova, în 2012.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.