O firmă de avocatură din Londra, Mishcon de Reya, ia măsuri pentru a se asigura că procesul oficial de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană nu începe fără un act oficial al Parlamentului, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Firma, care reprezintă un grup de oameni de afaceri şi experţi, a avertizat că ar fi ilegal ca premierul să declanşeze Articolul 50 fără o dezbatere amplă şi fără un vot în Parlament. Mai exact, Mishcon de Reya susţine că, în baza Constituţiei britanice, decizia de a declanşa Articolul 50 îi revine Parlamentului.

Potrivit cabinetului de avocatură, orice premier care îşi va folosi puterile executive pentru a lansa procesul ar acţiona ilegal, pentru că ar încălca Legea Comunităţilor Europene, din 1972, ce reglementează apartenenţa Londrei la UE.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

“Trebuie să ne asigurăm că Guvernul urmează un proces corect pentru a avea siguranţă legală şi a apăra Constituţia britanică şi suveranitatea Parlamentului în aceste circumstanţe fără pecedent”, a explicat un partener în cadrul Mishcon de Reya, Kasra Nouroozi.

Firma de avocatură afirmă că, în baza Constituţiei, numai o lege poate anula o altă lege şi că premierul poate primi autoritate legală numai printr-o decizie a Parlamentului.

“Rezultatul referendumului nu este pus sub semnul întrebării, dar avem nevoie de un proces care să respecte legislaţia britanică pentru a-l pune în aplicare”, a adăugat Nouroozi.

Teoretic, în această situaţie majoritatea parlamentarilor, care au fost în favoarea rămânerii în UE, au şansa de a bloca Brexit. Experţii avertizează, însă, că acest lucru pare de neconceput în situaţia actuală.

Acţiunea firmei de avocatură vine după ce Marea Britanie a votat pentru ieşirea din UE, la un referendum organizat pe 23 iunie. După anunţarea rezultatelor, David Cameron a anunţat că demisionează din funcţia de premier şi că succesorul său va declanşa Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, ce va permite ieşirea Londrei din UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.