Talibaniieste necesar să facă mai mult în privinţa respectării Acordului de Pace de la Doha pe care l-au încheiat anul trecut cu Statele Unite în vederea unei eventuale retrageri a trupelor străine din Afganistan la data stabilită - în mai -, avertizează secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relastează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miniştrii Apărării din statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice discută săptămâna aceasta despre respectarea de către insurgenţi a acordului de pace care prevede ca aceştia să-şi reducă atacurile, în schimbul unei retrageri a trupelor străine până la 1 mai.

”Constatăm că este în continuare necesar ca talibanii să facă mai mult în respectarea angajamentelor (...), în vederea garantării faptului că îşi întrerup toate legăturile cu terorişti internaţionali”, a subliniat luni Jens Stoltenberg.

Atacuri în Afganistan - inclusiv un arentat cu bombă în care a fost ucis adjunctul guvernatorului capitalei afgane, Kabul, în decembrie - au determinat membri ai Congresului Statelor Unite şi ONG-uri săîndemne la o amânare a retragerii trupelor americane, decisă de către fostul preşedinte Donald Trump.

Aproximativ 9.600 de militari NATO - inclusiv 2.500 de militari americani - sunt desfăşuraţi în prezent în Afganistan, în cadrul unei misiuni de formare şi de încadrarea a forţelor afgane de securitate.

Patru oficiali de rang înalt de la NATO declarau luna trecută pentru Reuters că trupele internaţionale vor rămâne în Afganistan după termenul-limită, prevăzut în mai, în pofida faptului că talibanii cer o retragere totală a militarilor străini.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.