O dezbatere pe tema acordării Ucrainei statutului de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană poate împărţi UE şi crea ”aşteptări false”, avertizează premierul portughez Antonio Costa într-un interviu acordat cotidianului britanic Financial Times (FT), relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cel mai bun spirijin pe care UE îl poate oferi Ucrainei este să-şi păstreze unitatea. Cel mai bun lucru pe care-l putem oferi este unitatea noastră”, subliniază şeful Guvernului de la Lisabona.

Disensiuni pe tema Ucrainei în interiorul UE ar reprezenta un ”cadou” făcut preşedintelui rus Vladimir Putin, avertizează Antonio Costa.

”Obiectivul meu este să obţin, în viitorul Consiliu European, un angajament clar privind o susţinere de urgenţă a unei platforme pe termen lung privind reconstrucţia Ucrainei”, declară el.

”Aceasta este principala mea prioritate. Cele mai importante nu sunt dezbaterile privind Ucraina, ci livrările practice”, subliniază el.

FT scrie că Antonio Costa nu se opune în mod deschis candidaturii Ucrainei, dar subliniază că prioritatea acestuia este o ”susţinere clară şi imediată” - un avertisment împotriva deschideri în acest moment a unor negocieri care ar putea dura ani de zile.

”Marele risc este să se creeze false aşteptări care să devină dezamăgiri amare. Mai puţine dezbateri juridice, mai multe soluţii practice”, avertizează premierul portughez.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen anunţa în weekend, în timpul unei vizite la Kiev, că Bruxellesul este pregătit să-şi finalizeze - ”până la sfârşitul săptămânii viitoare” - evaluarea cu privire la oportunitatea de a recomanda sau nu o aderare a Ucrainei la UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.