Aproximativ 100 de pompieri au reuşit să controleze un nou sinistru la bordul submabrinului nuclear francez Perle, aflat în reparaţii, la baza navală din Toulon, după ce a fost grav avariat de un incendiu în 2020, anunţă prefectura maritimă, care subliniază că nu există niciun risc radioactiv, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Devastat de un incendiu puternic în iunie 2020, pe când se afla în mentenanţă la Toulon, Perle a fost supus unor reparaţii importante la Cherbourg. Submarinul a fost adus înapoi la Toulon în octombrie 2021, în vederea finalizării lucrărilor în interior.

Luni, către ora locală 12.41 (13.41, ora României), o combustie, ”aparent la materiale izolante” a fost descoperit ”la nivelul unui compartiment destinat depozitării hranei”, în partea din faţă a submarinului, a declarat AFP un purtător de cuvânt al prefecturii maritime, Pierre-Louis Josselin.

Aproximativ 40 de pompieri marinari din baza navală şi 52 de pompieri marinari din Marsilia au intervenit împotriva acestor ”puncte calde, ale unei combustii fără flacără”, cu apă, pentru a scădea temperatura, a precizat el.

”Nu a existat niciun risc radioactiv, iar (reactorul) submarinului este oprit la rece”, adică este încărcat cu combustibil nuclear, în partea din spate, ”dar reactorul este oprit”, a precizat purtătorul de cuvâînt, care a anunţat că s-au efectuat prelevări, în vederea asigurării absenţei riscurilor.

După mai multe ore, ”sinistrul a fost controlat”, însă a fost ţinut sub observaţie atent pe timpul nopţii de luni spre marţi, a anunţat căpitanul de fregată Pierre-Louis Josselin. 

Prefectura maritimă a evocat iniţial, într-un comunicat, un ”incendiu”, iar apoi a vorbit despre o ”combustie fără flacără”.

Cauzele sinistrului nu au fost determinate în acest stadiu, a anunţat el.

Naval Group efectuează lucrări la acest bastiment militar.

”Acest sinistru nu este comparabil cu cel din 2020, un foc mare, cu flăcări importante”, potrivit purtătorului de cuvânt al prefecturii maritime.

Purtătorul de cuvânt nu a putut să precizeze dacă vor exista consecinţe asupra ciclului operaţional al submarinului, prevăzut iniţial în primul semestru al lui 2023.

Reabilitarea Perle este un element important al strategiei Marinei franceze, care se bazează pe prezenţa a şase submarine nucleare de atac. Una dintre misiunile acestora este să susţină submarine nucleare lansatoare de rachetă (SNLE), dar şi escortarea portavionului Charles-de-Gaulle, elemente-cheie ale disuasiunii nucleare franceze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.