Preşedintele francez Emmanuel Macron a acordat distincţia Legiunea de Onoare unei veterane britanice în vârstă de 104 ani, care a creat hărţi detaliate ce au ghidat echipajele din ambarcaţiunile care au debarcat în Normandia la 6 iunie 1944, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Christian Lamb, născută în 1920, stătea într-un scaun cu rotile, iar Macron s-a aplecat pentru a-i fixa medalia şi a sărutat-o pe ambii obraji. El i-a spus că este unul dintre "eroii din umbră" şi a amintit că ea studia în Normandia în 1939 când tatăl ei, un amiral al Marinei Regale, a chemat-o înapoi la Londra în ajunul celui de-al Doilea Război Mondial.

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

Într-un interviu recent cu The Associated Press, Lamb a povestit că a creat hărţi care "arătau căi ferate, drumuri, biserici, castele, orice element posibil care putea fi vizibil pentru un invadator care se apropia, din orice unghi".

"A fost o muncă intensă şi incitantă şi, evident, detaliile erau vitale. Era crucial ca hărţile să fie 100% exacte", a spus ea.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a mai decorat, joi, unsprezece veterani americani din cel de-al Doilea Război Mondial cu Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincţie a Franţei, în cadrul unei ceremoniilor de aniversare a 80 de ani de la Ziua Z. Bărbaţii au acum între 98 şi 104 ani.

Macron i-a sărutat pe fiecare dintre veterani pe ambii obraji şi i-a salutat călduros în timp ce le-a fixat medalia la rever. ''Aţi venit aici pentru a face din Franţa o naţiune liberă. Azi v-aţi întors aici, acasă, dacă îmi permiteţi să spun'', le-a spus el.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi soţia sa, Brigitte Macron, au sosit joi la Cimitirul american din Colleville-sur-Mer. Lor li s-au alăturat preşedintele american Joe Biden şi soţia sa Jill, iar cele două cupluri prezidenţiale au venit împreună la ceremonia americano-franceză, încadraţi de drapelele naţionale.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.