O aderare la NATO a Suediei şi Finlandei va avea consecinţe asupra acestor ţări şi asupra securităţii europene, ameninţă vineri Ministerul rus de Externe, în timp ce Helsinki şi Stockholmul reflectează la o intrare în Alianţa Nord-Atlantică în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două ţări ”trebuie să înţeleagă consecinţele unei asemenea măsuri asupra relaţiilor noastre bilaterale şi arhitecturii securităţii europene în întregul său”, avertizează, într-un comunicat, o purtătyoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, maria Zaharova.

”Să fie membre NATO nu le va consolida securitatea naţională. De facto, (Finlanda şi Suedia) se vor afla în prima linie NATO”, apreciază ea.

Helsinki şi Stockholmul reflectează să adere la NATO din cauza ofensivei militare ruse în Ucraina.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, numărul doi în Consiliul rus de Securitate, a ameninţat că, dacă Finlanda şi Suedia aderă la NATO, Rusia îşi va consolida mijloacele militare - nucleare - la Marea Baltică şi în apropierea Scandinaviei.

Finlanda, care are o frontieră de 1.300 de kilometri cu Rusia, urmează să decidă ”în câteva săptămâni” dacă va candida la aderarea la NATO, a anunţat premierul Sanna Marin.

Suedia nu exclude, la rândul său, să adere la blocul militar occidental, însă pare mai reţinută decât vecina sa.

Rusia consideră NATO drept o ameninţare, iar ofensiva rusă în Ucraina a fost justificată de către Kremlin prin ambiţiile atlantiste ale Kievului şi susţinerea politică şi militară pe care Occidentul o acordă acestei ţări vecine a Rusiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.