O activistă pentru drepturile omului din Crimeea, Irina Danilovici, a fost condamnată miercuri la şapte ani de închisoare după ce un tribunal instalat de Moscova în peninsula anexată de Rusia în 2014 a găsit-o vinovată pentru că ar fi avut un dispozitiv exploziv, un proces despre care activiştii pentru drepturile omului susţin că a fost "inventat" şi este "ilegal", relatează "The Guardian".
Jurnalista ucraineană Irina Danilovici a fost condamnată de un tribunal din Feodosia la şapte ani de detenţie într-o colonie penitenciară, a anunţat organizaţia Institutul pentru Informare în Masă (IMI), cu sediul la Kiev.
Activista pentru drepturile omului, asistentă medicală şi jurnalistă colaboratoare în Crimeea, a fost reţinută de autorităţile ruse la sfârşitul lunii aprilie, în timp ce se întorcea de la serviciu. Familia ei a declarat atunci pentru CNN că oameni cu cagule din unitatea specială a poliţiei ruse i-au percheziţionat casa din satul Vladislavovka, în apropiere de Feodosia, şi au luat laptopurile şi telefoanele găsite.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a acuzat-o pe Danilovici că a confecţionat un dispozitiv exploziv şi că l-a avut asupra sa, a precizat IMI. Ea a fost, de asemenea, amendată cu 50.000 de ruble sub acuzaţia de depozitare ilegală şi fabricare de explozibili.
Volodimir Cekrihin, un activist pentru drepturile omului din Crimeea, a declarat că dosarul împotriva lui Danilovici a fost falsificat în mod grosolan, începând cu faptul că ofiţerii FSB ruşi au răpit-o efectiv. "Întreaga aşa-zisă «anchetă» împotriva ei a fost făcută folosind metode ilegale: după ce a fost răpită, Irina a fost ţinută în subsolul biroului FSB şi a fost supusă la diferite forme de presiune şi intimidare, chiar şi la tortură - a fost bătută şi strangulată. Aşa-zisul proces a privat-o complet pe Irina Danilovici de dreptul său la un proces echitabil şi a fost un spectacol cinic", a spus el.
Cazul ei face parte dintr-un şir de dispariţii de activişti, jurnalişti şi cetăţeni obişnuiţi raportate în ultimul deceniu în Crimeea ocupată de Rusia. Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CJP) a solicitat atunci autorităţilor ruse din Crimeea să spună unde a fost dusă Danilovici.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.