Statele Unite au înregistrat peste 21.500 de omucideri în 2020 - o creştere cu 30% în ecurs de un an -, arată statistici publicate de poliţia federală americană (FBI), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest vârf a fost raportat de mai multe oraşe mari americane, însă este vorba despre primele date ofciale, consolidate, de la aproape 16.000 dintre cele 18.000 de agenţii ale forţelor de ordine care există în Statele Unite.

Aceste date arată că această creştere a numărului omuciderilor - deosebit de puternică începând din iunie - nu a ocolit niciun teritoriu american, iar Louisiana se află în frunte.

Această creştere este cea mai rapidă - de când se culege FBI-ul date, în anii '60 - şi ridică omuciderile la un nivel fără precedent de un sfert de secol, însă rămâne sub vârful înregistrat în anii '80.

Experţi întâmpină dificultăţi în a explica acest fenomen, pe care unii îl leagă de pandemia covid-19 şi de efectele destabilizatoare ale acesteia, în timp ce alţii insistă asupra impactului marilor manifestaţii împotriva violenţei poliţiei sau creşterii vânzării armelor de foc.

Potrivit raportului FBI, 77% dintre omucideri au fost comise cu arme de foc, în 2020, în timp ce în 2019 acest nivel era de 74%.

FBI nu a publicat încă datele din 2021, însă cifre preliminare, comunicate de către oraşe mari, nu arată o scădere.

În 2020, în Statele Unite s-au înregistrat 6,5 omucideri la 100.000 de locuitori.

Prin comparaţie, în 2018, în Mexic s-au înregistrat 35 de omucideri la 100.000 de locuitori, în Brazilia 27, în Rusia opt, iar în Franţa şi Germania una, potrivit ultimelor date de la banca Mondială (BM).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.