Epidemia covid-19 a atins în Europa un vârf al ”supramortalităţii” de 50% de decese de la sfârşitul lui martie şi până la începutul lui mai, potrivit unor date ale Institutul Naţional francez de Statistică şi Studii Economice (INSEE), care arată că Spania, Belgia şi Italia au fost cele mai afectate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timp ce în anii precedenţi mortalitatea avea tendinţa să scadă în martie, după episoade de gripă sezonieră, ea a crescut în mod sensibil anul acesta şi a atins un vârf, atât în Franţa, cât şi în Europa, în săptămâna lui 30 martie, relevă miercuri Institutul.

Astfel, de la 30 martie la 6 aprilie, s-au înregistrat cu 50% decese în plus în Europa, faţă de o medie a numărului de decese din aceeaşi săptămână din perioada 2016-2019.

Această proporţie a atins 60% în Franţa, 155% în Spania, 91% în Belgia (iar apoi 107% în săptămâna următoare) şi 67% în Italia (88% în săptămâna dinainte, vârful fiind atins mai devreme).

Apoi, supramortalitatea aproape a dispărut la începutul lui mai.

Mai larg, în perioada 2 martie-26 aprilie, aproape toată supramortalitatea (84%) observată în 21 de ţări din Europa - din care INSEE dispune de date - poate fi atribuită Spaniei, Italiei, Belgiei şi Franţei.

Supramortalitatea a fost de 71% în Spania, 49% în Italia, 44% în Blegia şi 28% în Franţa în toate cele opt săptămâni în care epidemia covid-19 a fost cea mai puternică.

În schimb, în Germania, cea maipopulată ţară din Europa, supramortalitatea este mult mai slabă - 4% în aceeaşi perioadă -, dar şi în mare parte din Europa Centrală şi de Est.

Atât în Franţa, cât şi în Europa, supramortalitatea a afectat bărbaţii şi personele în vârstă de peste 50 de ani - mai ales pe cele în vârstă de peste 70 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.