Convenţia anuală a National Rifle Association (NRA), lobbyul american al armelor de foc, urmează să aibă loc vineri în Texas, în pofida masacrării a 19 copii în acest stat, iar fostul preşedinte republican, Donald Trump, a confirmat că va lua cuvântul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La trei zile după un atac armat într-o şcoală din Ulvade care bulversează din nou Statele Unite, National Rifle Association a anunţat că-şi menţine organizarea marii convenţii anuale vineri, la Houston.

Lobby+ul armelor a transmis într-un comunicat, miercuri, ”condoleanţe sincere” familiilor îndoliate, după care a anunţat că, la această mare reuniune, participanţii ”se vor gândi la aceste evenimente”, comise de către un ”criminal izolat şi deranjat” şi ”se vor ruga pentru victime”.

NRA mai anunţă că, la această convenţie, îşi va ”dubla” angajamentul de a face ”şcolile mai sigure”.

În 2020 şi 2021, epidemia covid-19 a obligat NRA să anuleze această convenţie.

Acest eveniment este o reuniune foarte aşteptată a producătorilor de armament şi susţinătorilor celui de-al Doilea Amendament al Constituţiei americane, într-o ţară în care circulă mai multe arme de foc decât locuitori.

Marele invitat al convenţiei din 2022, fostul preşedinte republican Donald Trump, a dat asigurări miercuri că va vorbi, vineri, la adunarea anuală a puternicului lobby al armelor de foc.

”America are nevoie de soluţii adevărate şi de un leadership adevărat în această perioadă şi nu de politicieni şi consideraţiuni partizane”, apreciază miliardarul pe reţeaua sa de socializare Truth Social.

”Iar de aceea eu îmi voi respecta angajamentul vechi de a mă exprima la Convenţia NRA în Texas”, anunţă el, promiţând ”un discurs important pentru poporul american”.

Fostul şef de stat se afişează într-o opoziţie clară şi deliberată faţă de succesoul său Joe Biden care, ”sătul şi obosit” de aceste atacuri armate repetate, tuna, marţi seara, ”când, pentru numele lui Dumnezeu, vom înfrunta lobbyul armelor?”.

Alte personalităţi din Partidul Republican urmează să participe la convenţia NRA, de exemplu senatorul din Texas Ted Cruz.

Guvernatorul acestui stat, Greg Abbott, nu a clarificat încă dacă îşi menţine participarea. El este extrem de criticat, în ultimele zile, din cauza luărilor sale de poziţie în favoarea armelor de foc.

Atacurile armate sunt un flagel recurent în Statele Unite, pe care guvernele succesive nu l-au putut opri, incapabile să adopte vreo lege ambiţioasă în această problemă - tocmai din cauza puterii acestui lobby.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.