Curtea penală centrală de la Bagdad, însărcinată cu dosare de terorism, a condamnat duminică la închisoare pe viaţă 19 femei ruse, pe care le-a găsit vonovate de faptul că s-au alăturat grupării jihadiste Statul Islalic (SI) în Irak, potrivit unei surse judiciare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste femei, care erau toate prezente la audiere, au fost găsite vinovate în primă instanţă de faptul că ”s-au alăturat şi au susţinut SI”, a anunţat preşedintele Curţii citind hotărârea.

În afară de cele 19 femei ruse, şase azere şi patru tadjice au fost de asemenea condamnate la închisoare pe viaţă pentru aceleaşi fapte.

SI a cucerit, în 2014, aproape o treime din Irak, în urma unei ofensive-fulger, preluând controlul, între altele, asupra celui de-al doilea oraş din ţară, Mosul. Jihadiştii au fost între timp dislocaţi din zonele asupra cărora deţineau controlul, în urma unei ofensive a forţelor irakiene, susţinute de o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite.

Câteva zeci de cetăţeni străini, acuzaţi de legături cu SI, au fost judecaţi recent în Irak.

Purtând o robă închisă la culoare, un văl de asemena închis la culoare şi o bluză roz, acuzatele au asistat la şedinţă împreună cu copiii lor, potrivit unui jurnalist AFP prezent la faţa locului.

Ele au comunicat cu tribunalul prin intermediul unui traducător, un profesor de rusă la Universitatea din Bagdad.

”Eu nu ştiam că ne aflam în Irak. M-am dus împreună cu soţul meu şi copii în Turcia, pentru a trăi acolo, iar apoi am descoperit brusc că eram de fapt în Irak”, a declarat una dintre acuzate.

Acest argument a fost preluat de celelalte femei.

Judecătorul a spus că una dintre ele, Mariana, era creştină şi s-a convertit, împreună cu soţul ei, la islam. Celellate erau de confesiune musulmană.

”Vom contacta acum părinţii pentru a-i informa cu privire la hotărâre”, a declarat pentru AFP un diplomat rus prezent la tribunal.

Hotărârea poate fi contestată în apel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.