Un jihadist, două partenere ale sale şi cei nouă copii minori ai acestora au fost predaţi marţi justiţiei franceze, după ce au fost transferaţi din Turcia, declară surse concordante pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei trei adulţi - un bărbat în vârstă de 35 de ani şi două femei, între care una în vârstă de 36 de ani - au fost plasaţi în arest preventiv la Direcţia Generală a Securităţii Interne (DGSI), au precizat surse apropiate dosarului şi juidiciară, iar copiii au fost plasaţi de către Parchetul din Bobigny (Seine-Saint-Denis).

Această operaţiune, distinctă de cea a unor repatrieri caz cu caz a unor copii provenind din Kurdistanul irakian, se înscrie în cadrul unor expulzări obişnuite de jihadişti de către Turcia.

La sfârşitul lui mai 2019, autorităţile franceze au înregistrat întoarcerea în ţară a 277 de persoane.

Bărbatul, cele două femei şi cei nouă copii se aflau într-un centru de retenţie în Turcia, înainte să fie expulzaţi, a precizat una dintre aceste surse.

Potrivit unei surse judiciare, bărbatul şi femeia în vârstă de 36 de ani au plecat în zona irakiano-siriană împreună cu primii lor copii, în timp ce ceilalţi au fost născuţi acolo. De asemenea, bărbatul a avut copii cu a doua femeie, la rândul său venită în zona respectivă cu un copil dintr-o uniune anterioară.

”Departamentul Seine-Saint-Denis va primi aceşti copii la ajutor social pentru copii, aşa cum facem din 2016”, a declarat pentru AFP preşedintele Consiliului departamental, Stéphane Troussel (PS).

Aproximativ ”40” de copii sunt urmăriţi în prezent de serviciile protecţiei copilului în acest departament, în care se află aeroportul Roissy, prin care are loc majoritatea întoarcerilor.

”Deplâng faptul că statul face parte dintre abonaţii absenţi”, a adăugat Troussel.

”Refuzând să-şi asume primirea unor cetăţeni francezi şi a copiilor acestora, el nu permite să se anticipeze şi nu îşi asumă responsabilităţile”, a declarat el, îndemnând autorităţile să dea departamentului ”mijloacele de a asigura această misiune esenţială”. ”Expertiza noastră este recunoscută, este timpul să aibă loc o solidaritate naţională”.

Doisprezece copii ai unor jihadişti francezi - inclusiv şase orfani - care erau reţinuţi în tabere de deplasaţi în nord-estul Siriei, au fost repatriaţi la Paris, în cadrul politicii repatrierilor umanitare caz cu caz, vrută de guvernul francez.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.