Norvegia este pregătită să recunoască Palestina, în legătură cu alte ţări, anunţă vineri, la Oslo, premierul norvegian Jonas Gahr Støre, în prezenţa premierului spaniol Pedro Sánchez, care pledează în favoarea recunoaşterii acestui stat la care aspriră palestinienii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Norvegia este pregătită să ia o decizie cu privire la recunoaţterea unui stat palestinian”, a declarat Jonas Gahr Støre într-o conferinţă de presă comună cu Pedro Sanchez.

”Această decizie trebuie să fie luată în funcţie de moment şi context, în strânsă coordonare cu ţările care împărtăşesc aceleaşi idei. Nu am stabilit un calendar precis”, a anunţat el.

Parlamentul norvegian a adoptat în noiembrie o propunere, depusă de către partidele la putere, care cere Guvernului să fie pregătit să recunoască un stat palestinian independent.

Norvegia a găzduit - la începutul anilor '90 - primele negocieri de pace israeliano-palstiniene care au condus la Acordurile de la Oslo - muribunde în prezent -, prin care cele două părţi acceptau coexistenţa paşinică a două state independente.

SANCHEZ, ÎN TURNEU ÎN UE ÎN PRONLEMA PALESTINIANĂ

Premierul spaniol a efectuat săptămâna aceasta un turneu în Polonia, Norvegia şi Irlanda, pentru a vorbi despre ”necesitatea avansării către recunoaşterea Palestinei”, potrivit unui purtător de cuvânt al Guvernului spaniol.

”Spania s-a angajat în mod public să recunoască un stat palestinian cât mai curând posibil, atunci când condiţiile vor fi întrunite şi astfel încât să aibă cel mai pozitiv impact posibil asupra procesului de pace”, a subliniat Pedro Sanchez la Oslo.

Presa care l-a însoţit într-un turneu, săptămâna trecută, în Iordania, Arabia Saudită şi Qatar scrie că liderul spaniol a evocat atunci sfârşitul lunii iunie va orizont al unei asemenea recunoaşteri de către Guvernul spaniol.

”Salut iniţiativa premierului (spaniol Pedro) Sanchez de a consulta ţările care împărtăşesc aceleaşi idei, cu scopul unei consolidări a coordonării, iar noi vom intensiica această coordonare în săptămânile viitoare”, a declarat premierul norvegian.

Pedro Sanchez este foarte critic faţă de atitudinea Guvernuli israelian, condus de către omologul său Benjamin Netanyahu, de la începutul Războiului din Fâşia Gaza.

Războiul a început în urma unui atac fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas în sudul Israelului, soldat cu 1.170 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date israeliene oficiale.

Ofensiva lansată ca represalii de Israel s-a soldat cu 33.634 de morţi în Fâşia Gaza, majoriatea civili, potrivit Ministrului Sănătăţii al Hamas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.