Sistemele de apărare aeriană occidentale recent sosite în ţară vor ajuta Ucraina să facă faţă noii ameninţări reprezentate de rachetele balistice care ar fi fost achiziţionate de Rusia din Iran, iar Kievul ar putea viza distrugerea lor chiar la locul de lansare al acestora, care probabil s-ar afla pe teritoriul rusesc, la distanţă mare de graniţele ucrainene, relatează CNN, care citează declaraţiile unui purtător de cuvânt al forţelor aeriene iraniene .

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Trebuie să fie distruse cumva, probabil de la locul unde sunt lansate. Pentru că nu avem niciun mijloc eficient de combatere a rachetelor balistice, cu excepţia distrugerii lor fizice în etapa de lansare”, a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat.

„Cred că atât conducerea militară de vârf, cât şi partenerii noştri lucrează la această problemă, căutând modalităţi eficiente de a contracara aceste noi ameninţări”, a  mai declarat Ihnat.

Oficialul ucrainean a explicat că rachetele iraniene au o rază de acţiune de 300 până la 700 de kilometri, ceea ce, în principiu, nu ar fi nimic nou pentru Ucraina, deoarece rachetele Iskander (de fabricaţie rusă - n.r.) au fost folosite încă din prima zi a războiului.

El a mai spus că ruşii nu au reuşit să facă progrese pe câmpul de luptă şi recurg la atacarea infrastructurii care furnizează energie şi apă. „Vor să lovească în primul rând instalaţiile energetice în perioada de toamnă-iarnă, deoarece viaţa oamenilor depinde în mare măsură de acestea. Acest terorism aerian va continua prin toate mijloacele disponibile”, a spus oficialul ucrainean.

„Este clar că rachetele care vor fi primite de la Iran, dacă se va face acest lucru, vor fi folosite la instalaţiile de infrastructură energetică, iar ruşii vor continua să lovească şi cu rachete de croazieră”, a continuat el.

Potrivit CNN, care citează oficiali dintr-o ţară occidentală ce monitorizează îndeaproape programul de armament al Iranului, Teheranul se pregăteşte să trimită Rusiei aproximativ 1.000 de arme suplimentare, inclusiv rachete balistice cu rază scurtă de acţiune şi mai multe drone de atac.

Ucraina a anunţat luni că a primit din partea Statelor Unite, Spaniei şi Norvegiei noi sisteme de apărare antiaeriană, menite să contracareze bombardamente masive ale Rusiei care vizează infrastructuri critice ucrainene. „Sistemele de apărare antiaeriană NASAMS şi Aspide au sosit în Ucraina! Acest armament ca consolida considerabil armata ucraineană şi ne vor face cerul mai sigur”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.