Discuţiile între europeni şi britanici cu privire la Brexit s-au reluat luni la Bruxelles, iar echipa negociatorulu-şef UE al Brexitului Michel Barnier aştepta să afle dacă Boris Johnson a acceptat să-şi modifice propunerile cu privire la punctele ”problematice” ale planului său în vederea ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

David Frost, emisarul premierului britanic, era prezent la o primă sesiune de lucru, luni, cu Paulina Dejmak-Hack, o membră a echipei negociatorului UE. O a două sesiune urma să aibă loc luni după-amiaza, au anunţat cele două părţi.

”Este ocazia ca Regatul Unit să prezinte propuneri mai detaliate”, a subliniat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene (CE) Mina Andreeva, care a sugerat că discuţii au avut loc - la telefon şi prin mesagerie electronică - în weekend, dar niciun indiciu nu s-a furnizat cu privire la noi propuneri britanice.

”Fiecare zi contează”, a avertizat ea. ”Avem nevoie de o soluţie şi nu de aranjamente care pot fi revocate sau lăsate unor negocieri ulterioare”, a subliniat ea.

Europenii refuză dreptul de veto pe care Londra vrea să-l acorde Adunării şi Excutivului nord-irlandeze şi consideră ”problematice” propunerile din plan cu privire la controale vamale între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, după Brexit.

”Londra vrea să ajungă la un acord, dar un acord susţinut de parlamentari implică un compromis al tuturor părţilor”, a subliniat luni un oficial britanic. ”Regatul Unit a făcut o ofertă importantă, dar este timpul ca CE să arate că şi ea este dispusă să facă compromisuri. Dacă lucrurile nu stau aşa, Regatul Unit va pleca fără acord”, a avertizat el.

”PROBLEME GRAVE”

Propunerile prezentate săptămâna trecută de premier în vederea înlocuirii acordului încheiat de Teheresa May au fost respinse de europeni. Ei le-au dat britanicilor o săptămână - până vineri - să le modifice, pentru a evita un ”no deal” la 31 octombrie.

Dacă Guvernul britanic ”nu revine cu propuneri noi cu privire la două probleme grave pe care le-am semnalat, eu nu văd cum am putea avansa”, a avertizat Michel Barnier sâmbătă, la un eveniment organizat de ziarul Le Monde.

Ministrul britanic însărcinat cu Brexitul s-a arătat deschis, duminică, unor discuţii cu privire la problema sensibile a aranjamentelor nord-irlandeze prevăzute în planul Brexitului al lui Boris Johnson şi a îndemnat totodată UE să se arate ”flexibilă”.

Londra poate ”să discute” despre asta, a dat asigurări ministrul Brexitului Steve Barclay. "Noi putem introduce în detaliile funcţionării operaţionale” măsuri propuse cu privire la controale vamale. UE vrea să evite reimpunerea unei frontiere între Irlanda şi Irlanda de Nord, cu scopul de a apăra Acordurile de Pace din Vinerea Sfântă în provincia britanică.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat duminică cu Boris Johnson şi i-a propus un bilanţ ”la sfârşitul săptămânii” cu privire la fezabilitatea unui acord. Premierul britanic a exclus, din nou, o nouă amânare a Brexitului, prevăzut la 31 octombrie, în cursul acestei convorbiri.

O lege adoptată de Parlament îl obligă, cu toate acestea, să amâne data divorţului, în cazul în care nu se ajunge la un acord la summitul european de la 17-18 octombrie, pentru a se evita un ”no deal” cu consecinţe economice şi cociale potenţial dezastruoase.

Un judecător scoâian urma să decidă luni dacă Boris Johnson poate fi obligat să trimită o scrisoare la Bruxelles prin care să ceară o amânare - care ar fi a treia -, în cazul în care nu ajunge la un acord până la 19 octombrie.

Boris Johnson va continua să-şi susţină sus şi tare strategia prin care se opune unei amânări ”pentru ca alegătorii care susţin un divorţ să ştie că el o face împotriva voinţei sale, iar liderii europeni voracorda această amânare în pofida nemulţumirii cu privire la durata şi condiţiilor sale”, apreciază luni centrul de reflecţie Eurasia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.