Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc luni de noi bombardamente la frontieră, înaintea unor negocieri la Washington vizând să pună capăt unui conflict soldat cu sute de morţi în ultimele luni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miniştrii de Externe ai celor două ţări rivale din Caucaz se duc să negocieze în Statele Unite, luni, sub egida secretarului de Stat american Antony Blinken.

Premierul armean Nikol Paşinian şi preşedintele azer Ilham Aliev s-au angajat ”să nu recurgă la forţă”, în urmă cu mici o săptămână, în cadrul unui summit, la Soci, în Rusia, cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Însă, în nopatea de duminică spre luni, ”unităţi ale forţelor armate azere au deschis focul (...) asupra unor poziţii armene situate în sectorul de est al frontierei”, acuză într-un comunicat Ministerul armean al Apărării, care precizează că ”nu există nicio victimă”.

La rândul său, Ministerul azer al Apărării acuză forţele armene de faptul că ”tras cu armament uşor de diverse calibre” asupra unor poziţii azere, fără să anunţe, la rândul său, pierderi.

Confruntări armate cu loc cu regularitate la frontiera dintre Armenia şi Azerbaidjan.

În septembrie, confruntări armate între cele două ţări s-au soldat cu 286 de morţi în ambele tabere şi au alimentat temeri cu privire la izbucnirea unui război de mare amploare, ca cel soldat cu 6.500 de morţi în 2020.

Acest conflict armat este legat de dispute teritoriale, care au în centru enclava separatsită azeră Nagorno Karabah, o regiune muntoasă locuită majoritar de armeni, care s-a despărţit prin secesiune de Azerbaidjan la începutul anilor '90, cu ajutorul Erevanului.

Un prim război s-a soldat atunci cu peste 30.000 de morţi.

După războiul din 2020, oprit printr-un armistiţiu patronat de Moscova, Armenia şi Azerbaidjanul poartă negocieri dificile de pace, cu mai multe iniţiative paralele.

Uniunea Europeană (UE) i-a reunit în mai multe rânduri pe Paşinian şi Aliev la Bruxelles, iar Statele Unite i-au invitat în septembrie pe miniştii armean şi azer de Externe la negocieri.

Rusia, care consideră Caucazul curtea sa din spate, vede cu ochi răi aceste eforturi şi suspectează Occidentul de faptul că vrea să-i facă concurenţă în timp ce este ocupată cu invazia Ucrainei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.