Compania japoneză Nissan Motor Co Ltd anunţă marţi că urmează să-şi vândă afacerea în Rusia unei entităţi de stat cu un euro (0,97 dolari), înregistrând astfel o pierdere de aproximativ 687 de milioane de dolari prin această ultimă plecare a unei companii globale de pe piaţa rusă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Producătorul japonez de automobile îşi transferă acţiunile de la Nissan Manufacturing Russia LLC companiei ruse de stat NAMI, precizează acesta.

Prin acest acord, Nissan şi-a asigurat dreptul de a răscumpăra afacerea în şase ani, anunţă Ministerul rus al Industriei şi Comerţului.

Nissan devine astfel ultima companie importantă care părăseşte Rusia, după ce Moscova a trimis mii de militari să invadeze Ucraina, la 24 februarie.

Compania japoneză urmează astfel exemplul acţionarului său principal, compania franceză Renault, care şi-a vândut în mai, unui investitor, participaţia majoritară în compania rusă Avtovaz.

Nissan îşi vinde NAMI atât instalaţiile de producţie şi de cercetare din Sankt Petersburg, cât şi centrul de vânzare şi marketing de la Moscova, precizează ministerul rus.

Compania japoneză a anunţat pierderi extraordinare pe care le estimează la 100 de miliarde de yeni (687 milioane de dolari), însă şi-a menţinut estimările cu privire la profitul anului financiar care se încheie în martie.

Renault - care deţine 43% din Nissan - estimează că decizia partenerului său japonez urmează să-i cauzeze o pierdere de 331 de milioane de euro venitului net din al doilea semestru al acestui an.

Nissan şi-a suspendat producţia la instalaţia din Sankt Petersburg în martrie, în urma întreruperii lanţului de aprovizionare. Ulterior a monitorizat situaţia, dar nu există vreo schimbare în mediul extern, ceea ce a determinat compania să părăsească Rusia.

Mitsubishi Motors Corp, un partener al Nissan, se gândeşte să părăsească Rusia, dezvăluie ziarul japonez Nikkei.

Însă un purtător de cuvânt al Mitsubishi a declarat ziarului că nu s-a schimbat nimic.

Nissan pleacă din Rusia în contextul în care a demarat o schimbare importantă în relaţia cu Renault.

Cele două companii au anunţat luni că negociază viitorul alianţei lor şi că Nissan se gândeşte să investească într-un nou proiect al unor vehicule electrice ale Renault.

Aceste negocieri ar putea antena cea mai mare reaşezare a alianţei de după arestarea în 2018 a lui Carlos Ghos şi ar putea include vânzarea de către Renault a acţiunilor majoritare pe care compania franceză le deţine în cea japoneză, au declarat Reuters două surse la curent cu dosarul.

Renault şi-a vândut acţiunile la Avtovaz cu o rublă (0.02 dolari).

($1 = 145.6200 yeni)

($1 = 63.8500 ruble)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.