Junta militară aflată la putere în Niger a pus capăt unui acord militar care autoriza prezenţa pe teritoriul său a personalului militar şi civil al Departamentului american al Apărării, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al juntei, colonelul Amadou Abdramane, conform Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia vine după o vizită a oficialilor americani în această săptămână.

Amadou Abdramane a declarat pentru televiziunea de stat că delegaţia americană nu a respectat protocolul diplomatic şi că Nigerul nu a fost informat cu privire la componenţa delegaţiei, la data sosirii sale sau ordinea de zi.

El a adăugat că discuţiile s-au axat pe tranziţia militară în curs de desfăşurare în Niger, pe cooperarea militară dintre cele două ţări şi pe alegerea partenerilor Nigerului în lupta împotriva grupurilor afiliate la Al-Qaida şi la Statul Islamic.

"Nigerul regretă intenţia delegaţiei americane de a refuza poporului suveran al Nigerului dreptul de a-şi alege partenerii şi tipurile de parteneriate susceptibile de a-l ajuta în mod real în lupta împotriva terorismului", a declarat Amadou Abdramane.

"De asemenea, guvernul nigerian denunţă cu fermitate atitudinea condescendentă, însoţită de ameninţarea cu represalii, a şefului delegaţiei americane faţă de guvernul şi poporul nigerian", a adăugat el.

Aproximativ 1.100 de soldaţi americani au fost desfăşuraţi în Niger anul trecut.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.