Niciun candidat nu a obţinut victoria în alegerile primare republicane din statul american Nevada - o înfrângere pentru Nikki Haley, care nu avea practic concurenţă, într-un scrutin lipsit de miză, din cauza regulilor electorale ale Partidului Republican, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Buletinele de vot exprimate în favoarea ”niciunuia dintre aceşti candidaţi” au fost mai numeroase (61%) decât cele exprimate în favoarea lui Nikki Haley (32%), potrivit rezultatului oficial al acestui scrutin.

Donald Trump nu figura pe buletinul de vot.

FĂRĂ MIZĂ

Acest rezultat - chiar dacă nu are nicio consecinţă - este o nouă înfrângere a lui Nikki Haley, în continuare singura contracandidată a lui Donald Trump şi care a fost înfrântă de către fostul preşedinte în Iowa şi New Hampshire şi care pare că a plecat prost în alegerile primare republicane din statul său, South Carolina, prevăzute la sfârşitul lui februarie.

Alegerile primare republicane din Nevada nu au nicio miză, din cauza regulilor electorale complicate ale partidului Republican.

Ele nu servesc la alegerea celor 26 de delegaţi ai acestui stat care urmează să participe la desemnarea candidatului republican la Casa Albă.

Aceşti delegaţi urmează să fie aleşi joi în ”caucus”-uri, nişte adunări locale ţinute în şcoli sau gimnazii, în care Nikki Haley nu participă şi în care Donald Trump este singurul candidat major.

Acest sistem ”nedescifrabil” - care seamănă confuzie în rândul alegătorilor - are drept cauză dezacorduri între autorităţile din Nevada şi Partidul Republican.

REGULI DE NEDESCIFRAT

Nevada a ales în 2021 să-şi schimbe sistemul electoral şi să renunţe la tradiţia ”caucus”-urilor în favoarea alegerilor primare - care permit votul prin corespondenţă.

Însă, într-o Americă în care Donald Trump îşi contestă în continuare înfrângerea în 2020 de către Joe Biden, votul prin corespondenţă se află în centrul unor teorii complotiste care-l asimilează unei ”şmecherii” în vederea manipulării rezultatelor alegerilor.

Grand Old Party (GOP) a ales astfel să-şi menţină ”caucus”-urile - la care este obligatorie prezenţa personală.

Iar el a decis că numai rezultatul ”caucus”-urilor contează la nominalizare şi le-a interzis candidaţilor în alegerile primare să participe la ”caucus”-urile de joi.

Nikki Haley nu poate astfel să candideze în acestea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.