Premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu, judecat cu privire la corupţie într-o serie de dosare, a eşuat miercuri să formeze un Guvern în termenul prevăzut de lege, şi a deschis astfel calea adversarilor săi, care încearcă să-l îndepărteze de la putere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Posturile israeliene de televiziune s-au întrecut luni în a prezenta scenarii, uneori dintre cele mai intrigante, care ar permite Partidului Likud (dreapta) al lui Netanyahu să rămână la putere prin unirea forţelor de dreapta şi a islamiştilor, în vederea obţinerii unei majorităţi parlamentare.

Clasat pe primul loc, cu 30 dintre cele 120 de mandate din Knesset în alegerile legislative de la 23 martie - al patrulea rând de alegeri în mai puţin de doi ani în Israel -, Netanyahu a primit luna trecută de la preşedintele Reuven Rivlin mandatul să formeze un guvern.

Însă, după săptămâni de intrigi, de negocieri pe culoare şi de zvonuri uneori contradictorii, cel mai longeviv premier din istoria Israelului nu a reuşit să adune o majoritate de 61 de deputaţi pentru a forma un guvern.

”Cu puţin înainte de miezul nopţii (de marţi spre miercuri), domnul Netanyahu a informat preşedinţia că este incapabil să formeze un guvern şi că-i înapoiază preşedintelui mandatul”, a anunţat într-un scurt comunicat biroul lui Rivlin.

”OPOTUNITATE ISTORICĂ”

Ce se întâmplă în continuare?

Preşedintele israelian intră în contact miercuri, potrivit serviciilor sale, cu aleşi din Knesset, pentru a discuta despre ceea ce este de făcut pentru a pune capăt acestui foileton care pare o ”poveste fără sfârşit”.

Yair Lapid (centru), un fost jurnalist şi vedetă de televiziune, care conduce de aproape zece ani Partidul Yesh Atid (”Exist un viitor”), s-a declarat luni pregătit să primească sarcina de a forma un guvern.

”A venit tmpu pentru un nou guvern (...). Este vorba despre o oportunitate istorică de a sparge bariere care împart societatea israeliană, de a uni religioşii şi laicii, stânga, dreapta şi centrul”, a declarat Lapid.

El i-a acuzat totodată pe Netanyahu şi pe echipa acestuia de faptul că nu au împiedicat tragedia ”evitabilă” de la Muntele Meron, unde 45 de evrei au murit vineri, într-o busculadă uriaşă, la un pelerinaj la care luau parte zeci de mii de evrei ultraortodocşi.

”BLOCUL SCHIMBĂRII”

În ultimele săptămâni, Benjamin Netanyahu a încercat să formeze un ”guvern de dreapta” împreună cu aliaţii săi din cadrul unor partide ultraordoxe şi formaţiunile Yamina (dreapta radicală) şi Sionismul religios (extremă dreapta).

Însă contoarul politic s-a oprit la 59 de aleşi după ralierea acestora, cu două mandate mai puţin decât majoritatea parlamentară.

Într-o încercare de depăşire a acestui prag, Netanyahu a vrut, fără succes, să readucă în formaţiuni frondeuri de dreapta care au plecat din Likud pentru a forma Partidul ”Noua Speranţă” şi a curtat Partidul Raam (islamist) al lui Mansour Abbas, ceea ce a înfuriat puternic extrema dreaptă.

Va reuşi, oare, opoziţia în prezent acolo unde Netanyahu a dat greş?

Liderul opoziţiei este necesar să ca mai întâi să obţină mandatul în vederea formării unui guvern.

În acest sens, fostul şef al armatei Benny Gantz a anunţat marţi seara că a ”discutat cu toţi liderii partidelor în favoarea schimbării şi le-a cerut să-l recomande în acest sens pe Lapid să primească mandatul formării Guvernului”, pentru a forma apoi împreună un guvern ”în câteva ore”.

Însă, după adunarea voturlor ”anti-Netanyahu” din cadrul stângii, centrului şi dreptei, contoarul acestui ”bloc al schimbării” se opreşte la 51 de mandate în Parlament.

Astfel, este necesar să ralieze alte zece mandate de la partide arabe - care deţin împreună zece mandate - sau de la Yamina (dreapta radicală) condusă de Naftali Bennett, căruia Netanyahu i-a propus luni, fără succes, postul de premier prin rotaţie.

În cazul în care opoziţia reuşeşte să formeze un guvern, Israelul va da o pagină de istorie odată cu plecarea lui Benjamin Netanyahu de la putere, pe care o deţine de 12 ani.

Altfel, israelienii este necesar să se întoarcă la urne - a cincea oară în doi ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.