Premierul israelian Benjamin Netanyahu este necesar să fie prezent la deschiderea procesului în care este acuzat de coriuţie, duminică, a confirmat miercuri un tribunal de la Iersalim, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Benjamin Netanyahu a cerut o derogare pentru a nu se prezenta la deschiderea procesului său, în pofida avizului Ministerului Justiţiei, care insistă asupra prezenţei sale.

Avizul ministerului nu are forţă de lege, iar tribunalul care-l judecă pe Netanyahu a tranşat.

În hotărârea sa, Curtea Magistraţilor de la Ierusalim citează o clauză în dreptul penal israelian potrivit căreia ”o persoană nu poate fi judecată de acuzaţii penale decât în prezenţa acesteia”.

În şedinţa de duminică urmează să se citească actul inculpării, ”ale cărui detelii îi sunt binecunoscute clientului nostru”, ceea ce i-ar permite premierului israelian, consideră avocaţii săi, să nu se prezinte în persoană la tribunal.

Procurorul general al Israelului Avichaï Mandelblit l-a inculpat în noiembrie pe Benjamin Netanyahu cu privire la corupţie, fraudă şi abuz de încredere în trei dosare.

Unul dintre aceste dosare - denumit ”4000” sau "Bezeq" - numele unui grup israelian de telecomunicaţii - este deosebit de sensibil pentru Netanyahu.

În acest dosar, justiţia îl suspectează pe Netanyahu de faptul că a acordat favoruri guvernamentale care ar putea să-i fi adus milioane de dolari CEO-ului societăţii israeliene Bezeq, în schimbul unei acoperiri media favorabile într-una dintre instituţiile de presă aparţinând grupului - site-ul Walla.

Netanyahu - care a rămas la putere duminica trecută, într-un Guvern de uniune naţională cu fostul său rival în alegeri Benny Gantz după cea mai gravă criză politică din istoria ţării - îşi susţine nevinovăţia şi denunţă un complot urzit de justiţie împotriva sa.

În Israel, premierul nu dispune de nicio imunitate judiciară, însă poate rămâne în funcţie sau forma un guvern în pofida unei inculpăripenale, a stauat Curtea Supremă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.