Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a respins miercuri ideea potrivit căreia negocierile în dosarul nuclear între Statele Unite şi Coreea de Nord s-ar afla într-un ”impas”, îndemnând la răbdare după 70 de ani de neîncredere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moon Jae-in, care a jucat un rol crucial în vederea unei apropieri, anul trecut, între preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, îndeamnă totodată Phenianul - într-o serie de răspunsuri scrise acordate mai multor publicaţii - să reia dialogul, pentru a-şi dovedi voinţa de a înainta către ”denuclearizare”.

Preşedintele sud-coreean, care urmează să-şi primească în weekend omolgul american, îşi multiplică eforturile în vederea relansării unor negocieri care par să se afle într-un punct mort după fiascoul celui de-al doilea summit, la Hanoi, în Vietnam, între Trump şi Kim.

Cele două tabere nu au ajuns la un acord cu privire la o relaxare a unor sancţiunii internaţionale impuse Coreei de Nord şi asupra unor măsuri pe care Phenianul urma să le ia în schimbul acestei relaxări.

Coreea de Nord a ignorat, de atunci, îndemnuri la noi negocieri şi întreţine doar contacte minime cu Seulul.

”Nu există motive ca actuala situaţie să fie văzută ca un semn al unui proces de pace aflat într-un impas, doar pentru că ritmul a rămas încet”, apreciază Moon Jae-in.

Voinţa lui Trump şi Kim de a dialoga ”nu a dispărut niciodată”, apreciază el, evocând un recent schimb de scrisori între cei doi lideri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.