Negocieri indirecte între Iran şi Statele Unite, în vederea revenirii celor două ţări în Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian se apropie mai mult ca niciodată de un acord, potrivit negociatorului-şef al Teheranului, care precizează că probleme-cheie se află în continuare în negociere, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O a şasea rundă de negocieri între Iran şi marile puteri a început sâmbătă în capitala Austriei, unde a fost semnat în 2015 Planul de acţiune global comun (PAGC sau JCPoA).

”Am făcut progrese bune, tangibile, în diverse probleme (...). Suntem mai aproape ca niciodată de un acord, însă există în continuare probleme esenţiale în curs de negociere”, a anunţat joi la televiziunea Al Jazeera adjunctul ministrului iranian de Externe Abbas Araqchi, negociatorul-şef iranian în dosarul nuclear.

Alegerile prezidenţiale de vineri din Iran, în care un susţinător al unei linii dure împotriva Occidentului este considerat favorit, nu vor avea un impact asupra negocierilor, a dat el asigurări, subliniind că delegaţia iraniană continuă negocierile.

Părţile la acord - Rusia, China, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Uniunea Euroepană (UE) - încearcă să aducă Iranul şi Statele Unite înapoi în cadrul Acordului de la Viena, din care fostul preşedinte american Donald Trump a retras Statele Unite în mai 2018, după care a reimpus şi multiplicat sancţiuni vizând Republica islamică, care s-a dezangajat treptat din pact.

”Vrem să fim siguri că ceea ce s-a întâmplat atunci când Trump s-a retras din Acord nu se va mai repeta cu vreun alt preşedinte american în viitor”, a subliniat Abbas Araqchi.

Emisarul Rusiei, Mihail Ulianov, s-a arătat mai prudent şi a apreciat că s-au înregistrat progrese în ultimele zile, dar că negocierile sunt ”complicate”.

”Unele probleme dificile şi care necesită timp nu au fost încă soluţionate”, a declarat el.

La Washington, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a reiterat poziţia americană, potrivit căreia negocierile de la Viena au permis progrese, dar rămân în continuare provocări.

Ned Price a anunţat că nu este în măsură să prezinte un calendar cu privire la încheierea negocierilor şi a refuzat să spună dacă el consideră mai juste declaraţiile negociatorului-şef iranian sau ale emisarului rus.

Franţa a anunţat miercuri că în negocieri există în continuare dezacorduri importante şi a îndemnat la decizii ”curajoase” cât mai rapid.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.