”Negocieri” sunt în curs în vederea stabilirii locului unui viitor summit cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, a anunţat preşedintele american Donald Trump la Casa Albă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Negociem cu privire la un loc. El va fi anunţat probabil nu peste mult timp”, a declarat duminică Trump, întrebat despre această nouă întâlnire pe care o doreşte.

”Ei vor o întâlnire şi noi vrem o întâlnire (...). Avem un dialog bun cu Coreea de Nord”, a adăugat el, fără să facă alte precizări, că a purtat discuţii ”indirecte” cu Kim Jong Un.

Cei doi s-au întâlnit într-un summit istoric în iunie, în Singapore.

Trump declara miercuri că a primit ”o scrisoare formidabilă” de la Kim şi îşi exprima satisfacţia faţă de ”foarte buna relaţie” stabilită cu dictatorul nord-coreean.

În cursul summitului lor, cel mai puternic om de la Phenian s-a angajat în favoarea unei ”denuclearizări complete a peninsulei coreene”, fără să prezinte detalii în acest sens sau un calendar. Negocieri în acest sens s-au blocat de atunci.

Washingtonul cere o ”denuclearizare total verificată” a Nordului înaintea oricărei ridicări a sancţiunilor, în timp ce Phenianul acuză Washingtonul că cere dezarmarea sa nucleară unilaterală fără să facă vreo concesie.

Trump a subliniat duminică faptul că sancţiunile vor rămâne în vigoare atât timp cât nu vor exista rezultate ”foarte pozitive”.

În discursul său de Anul Nou, dictatorul nord-coreean a anunţat că este dispus să îl întâlnească pe locatarul Casei Albe oricând, dar a avertizat totodată că Nordul ar pute să-şi schimbe atitudinea faţă de Statele Unite dacă acestea menţin, în pofida apropierii diplomatice operate din iunie, sancţiunile economice impuse Coreei de Nord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.