Ocean Viking, nava organizaţiei nonprofit SOS Méditerranée, a părăsit portul militar Toulon, iar debarcarea celor 230 de migranţi aflaţi la bord s-a încheiat vineri seară, a precizat prefectura departamentului Var. Înainte de a pleca din nou în largul Libiei, nava va rămâne câteva săptămâni într-un alt port francez, pentru verificări tehnice. Două treimi dintre migranţi, respectiv 175, vor fi relocaţi în unsprezece state europene, inclusiv în România, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După 20 de zile petrecute pe mare în căutarea unui port sigur, cei 234 de migranţi salvaţi între coastele Libiei şi Italiei de ONG-ul SOS Méditerranée au putut fi toţi debarcaţi, 230 în portul militar Toulon vineri şi patru iniţial în Corsica, înainte de a fi transferaţi pe continent.

Dintre aceştia, 189, dintre care 23 de femei şi 13 minori, se află în prezent într-un sat de vacanţă din peninsula Giens, lângă Hyères, transformat într-o ”zonă internaţională de aşteptare” închisă, de unde li se interzice să plece înainte de o evaluare iniţială a solicitării lor de azil.

Pentru moment, toată lumea şi-a exprimat dorinţa de a face această solicitare, potrivit prefecturii Var. Ei vor trebui să treacă prin controale de securitate, în special prin cele ale serviciilor de informaţiu interne franceze, înainte de a susţine interviuri cu Oficiul francez pentru protecţia refugiaţilor şi apatrizilor (Ofpra), ai cărui agenţi sunt aşteptaţi sâmbătă să verifice dacă profilurile lor sunt compatibile.

Un migrant a fost evacuat din portul militar Toulon din cauza stării sale de sănătate precare vineri dimineaţă şi a fost internat în spital. Cei 44 de minori neînsoţiţi aflaţi la bordul ambarcaţiunii Ocean Viking, majoritatea ”tineri adolescenţi”, au fost îngrijiţi de serviciile sociale franceze şi mutaţi în afara taberei de la Giens, a precizat prefectul departamentului Var, Evence Richard,


Două treimi dintre migranţi, adică 175, vor părăsi Franţa pentru a fi relocaţi în unsprezece ţări, inclusiv Germania, care va primi aproximativ 80 de migranţi, Luxemburg, Bulgaria, România, Croaţia, Lituania, Malta, Portugalia, Irlanda, Finlanda şi Norvegia.

Este pentru prima dată când o ambarcaţiune de ambulanţă care operează în largul coastei Libiei debarcă supravieţuitori în Franţa. Pentru SOS Méditerranée, această situaţie ”nu trebuie să se mai repete”, iar SOS Méditerranée se va întoarce pe mare ”pentru că au fost peste 20.000 de morţi din 2014 în Marea Mediterană şi nu acceptăm ca această mare să devină un cimitir”.

Organizaţia Medici fără frontiere a menţionat că nava sa, Geo Barents, va relua operaţiunile de salvare. De la începutul anului, 1.891 de migranţi au dispărut în Marea Mediterană, încercând să ajungă în Europa, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).



 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.