NATO nu consideră Rusia un inamic, dar va replica în cazul în care aceasta atacă Polonia şi ţările baltice - Estonia, Letonia şi Lutuania -, a avertizat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg într-un interviu acordat cotidianlui polonez Rzeczypospolita, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Printr-o prezenţă puternică a forţelor NATO în Polonia şi în ţările baltice, noi transmitem un semnal foarte puternic Rusiei: dacă există un atac împotriva Poloniei şi ţărilor baltice, atunci întreaga Alianţă va răspunde”, a declarat Stoltenberg, în contextul în care se deschide, la Londra, summitul  marcării a 70 de ani de la înfiinţarea blocului militar ocidental.

”Noi nu definim Rusia în acest fel (drept inamic NATO). Noi vom răspunde doar dacă e nevoie. Ar trebui să fim siguri că ceea ce am văzut în Ucraina - o invazie de către Rusia a vecinului său - să nu se va mai întâmple împotriva unui membru NATO”, a adăugat el.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat marţi că va continua să blocheze un plan NATO privind ţările baltice şi Polonia, dacă Alianţa nu va recunoaşte drept ”teroristă” miliţia kurdă Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), împotriva căreia luptă Ankara în nordul Siriei.

Întrebat despre blocarea planului NATO, într-o conferinţă de presă, înainte să plece la summitul NATO de la Londra, Erdogan a răspuns că poziţia Turciei nu se va clinti.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.