Alianţa Nord-Atlantică nu a observat nicio deplasare a mercenarilor din gruparea paramilitară rusă Wagner în Belarus, anunţă marţi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Până acum nu am văzut nicio desfăşurare sau deplasare a unor forţe Wagner în Belarus, dar bineînţeles că urmărim îndeaproape ceea ce se întâmplă”, a declarat presei Stoltenberg înaintea începerii summitului NATO la Vilnius.

NATO este ”pregătită” să se apere împotriva oricărei eventuale ameninţări, a subliniat el.

Locul în care se află şeful Wagner Evgheni Prigojin face obiectul multor speculaţii, după rebeliunea sa efemeră de la 24 iunie.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a mediat un acord prin care Prigojin să se exileze în Belarus, însă a anunţat săptămâna trecută că acesta nu se afla pe teritoriul belarus.

Preşedinţii Lituaniei, Poliniei şi Letoniei au scris săptămâna trecută o scrisoare secretarului general al NATO şi liderilor Alianţei în care-i avertizau despre ameninţarea pe care o reprezintă ”acţiunile agresive ale Rusiei şi evoluţia situaţiei în Belarus”.

Potrivit Grupului de Comunicare al preşedinţiei lituaniene, cei trei lideri au subliniat că ”mutarea grupării ruse de mercenari Wagner şi a lideului ei Evgheni Prigojin în Belarus ar putea genera riscuri la adresa stabilităţii politice în Belarus şi, în consecinţă, o eventuală pierdere a controlului asupra armamentului nuclear”.

Ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak anunţa vineri pe Twitter că peste 1.000 de militari şi aproximativ 200 de unităţi de echipament din cadrul celor de a 12-a şi a 17-a Brigăzi Mecanizate încep să se mute către estul” Poloniei.

”Aceasta este o dovadă a voinţei noastre de a răspunde tentativelor de destabilizare în apropierea frontierei” Poloniei, sublinia el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.