NATO a aprobat un Plan de Apărare a Poliţiei şi ţărilor baltice Estonia, Letonia şi Lituania, în urma unui compromis cu Turcia - care se opunea prin veto -, au anunţat diplomaţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ankara cerea de luni de zile partenerilor din Alianţa Nord-Atlantică să osusţinţă mai mult în lupta împotriva miliţiilor kurde din Siria, pentru a permite intrarea în vigoare a acestui plan - de fapt o actualizare a versiunii anterioare din 2010 - asupra căruia s-a ajuns la un acord în decembrie.

Conţinutul planului este secret, însă oficiali lituanieni au anunţat în mai multe rânduri că vor să obţină o consolidare a Apărării antiaeriene şi o desfăşurare mai rapidă a forţelor NATO în cazul unei crize - pe fondul tensiunilor cu Rusia, după ce a anexat în 2014 Peninsula ucraineană Crimeea.

”Problema a fost rezolvată, iar planurile au fost aprobate”, a declarat pentru AFP ministrul lituanian de Externe Linas Linkevicius.

El şi-a exprimat satisfacţia faţă de faptul că Turcia ”a acţionat în mod constructiv”.

Această informaţie a fost confirmată la Bruxelles de către o sursă diplomatică.

Rebeli jurzi turci din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care poartă un război sângeros de gherilă cu statul turc din 1984, dispun de baze şi tabere de antrenament în munţi, în Kurdistanul irakian.

Turcia, care a desfăşurat recent forţe speciale în nordul Irakului în lupta împotriva rebelilor kurzi, a efectuat mai multe operaţiuni de anvergură împotriva PKK şi unor miliţii kurde afiliate partidului în Irak şi în Siria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.