Cunoscutul naţionalist rus Igor Ghirkin a pierdut marţi apelul pe care îl făcuse la un tribunal din Moscova împotriva arestării sale preventive, el fiind acuzat de incitare la extremism, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Igor Ghirkin, cunoscut şi sub numele de Igor Strelkov, a criticat vehement modul în care Rusia a dus războiul din Ucraina.

El este cunoscut şi în Occident, fiind condamnat în lipsă de un tribunal olandez pentru doborârea unui avion de pasageri malaezian deasupra estului Ucrainei, în 2014, tragedie soldată cu aproape 300 de morţi.

Cazul său este urmărit îndeaproape ca o indicaţie a măsurii în care Kremlinul va tolera criticile agresive la adresa efortului său de război în Ucraina, unde Rusia nu a reuşit să avanseze de luni de zile după ce a fost forţată să se retragă din zonele ample pe care le-a cucerit în primele luni ale conflictului, notează Reuters.

Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor Wagner, care a dus şi el o dispută continuă cu ministrul apărării şi cu comandamentul militar de vârf, a fost ucis într-un accident de avion inexplicabil la 23 august. Kremlinul a spus că sunt o "minciună absolută" sugestiile din Occident potrivit cărora Putin ar fi ordonat moartea sa.

Avocatul lui Ghirkin, Aleksandr Molohov, a declarat luna trecută pentru Reuters că dosarul împotriva clientului său se bazează pe ceva ce Ghirkin a scris pe aplicaţia de mesagerie Telegram la 25 mai. Ghirkin se plânsese că autorităţile din partea controlată de Rusia în regiunea ucraineană Doneţk nu au reuşit, în ultimele trei luni, să ofere plăţi de sprijin familiilor bărbaţilor care fuseseră chemaţi să lupte împotriva Ucrainei. "Să fie împuşcat cineva pentru un astfel de lucru ar fi prea puţin", a comentat Ghirkin. Avocatul său a declarat pentru Reuters că naţionalistul a recunoscut că el a scris postarea, dar nu a fost de acord că aceasta echivalează cu extremismul sau incitarea.

Bărbatul de 52 de ani riscă până la cinci ani de închisoare dacă va fi condamnat. Instanţa, respingând apelul său, a confirmat o hotărâre anterioară de arestare preventivă a acestuia până la 18 septembrie.

Ghirkin este un fost ofiţer al serviciului de securitate FSB al Rusiei care a organizat miliţii pro-ruse pentru a lupta împotriva forţelor guvernamentale ucrainene în estul Ucrainei în 2014. Un tribunal olandez l-a condamnat în contumacie pentru rolul său în doborârea zborului 17 al Malaysia Airlines deasupra Ucrainei în luna iulie a aceluiaşi an. El a negat că a fost implicat.

Ghirkin a declarat pentru Reuters în luna mai că în Rusia se pregăteşte o criză majoră, astfel că a înfiinţat un nou grup politic. "Ne aflăm în pragul unor schimbări politice interne foarte grave, cu caracter catastrofal", a declarat fostul ofiţer FSB.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.