Mii de naţionalişti ucraineni defilau luni la Kiev, acuzându-l pe preşedintele Volodimir Zelenski de faptul că pregăteşte o ”capitulare” în faţa separatiştilor proruşi şi Moscovei, în cadrul procesului de pace, relatează AFP:

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel puţin 7.000 de persoane, majoritatea naţionalişti, veterani ai războiului din est şi membri ai unor organizaţii paramilitare s-au adunat în centrul Kievului la acest marş ”împotriva capitulării”, potrivit unei jurnaliste AFP.

Manifestanţii agitau steaguri ucrainene şi naţionaliste, banderole şi pancarte care proclamau ”Jos cu trădătorii”, ”Glorie Ucrainei” şi strigând sloganuri împotriva limbii ruse - foarte vorbită în Ucraina -, mai ales în estul şi sudul ţării.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Adunarea a fost organizată cu ocazia Zilei Apărătorului Ucrainei, o zi de sărbătoare publică prin care se marchează, din 2015, înfiinţarea Armatei Insurecţionale Ucrainene (UPA) - o organizaţie militară controversată din anii '40-'50.

Ucraina se confruntă din 2014 cu un război în est împotriva separatiştilor proruşi, susţinuţi de Moscova, acuză Kievul şi Occidentul, soldat cu aproape 13.000 de morţi.

Acorduri de pace semnate la Minsk în 2015 au permis o reducere drastică a violenţelor armate, însă partea politică a acestor acorduri nu a fost niciodată  pusă în aplicare.

Aflat într-un punct mort de ani de zile, procesul de pace a înregistrat în ultimele luni progrese timide.

Alegerea ca preşdinte, în aprilie, a lui Volodimir Zelenski, un novice în politică, a permis o reluare a dialogului cu Rusia, care a condus, în septembrie, la un schimb important de prizonieri.

Autoritâţile de la Kiev au validat totodatăun text care evocă o autonomie sporită a regiunilor rebele - un e=subiect exploziv în Ucraina, considerat o concesie inacceptabilă de către o parte a populaţiei.

Acuzat de ”capitulare” de către naţionalişti, Zelenski se apără constant, insistând asupra faptului că această autonomie poate fi doar rezultatul uno alegeri libere, numai după dezarmarea rebelilor.

La o primă manifestaţie împotriva acestui proiect au particopat cel puţin 10.000 de persoane, la Kiev, la începutul lui octombrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.