Muftiul provinciei Damasc Adnan al-Afyouni a fost ucis în explozia unei bombe plasate la bordul vehicululuisău, în apropiere de capitala siriană, potrivit agenţiei oficiale siriene de presă Sana, care denunţă un atac ”terorist”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Demnitarul religios sunnit, în vârstă de 66 de ani, era considerat un apropiat al preşedintelui Bashar Al-Assad, care provine din minoritatea alauită, o aripă a şiismului.

Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), muftiul a jucat un rol de prim-plan în ultimii ani în acorduri încheiate de putere cu rebeli, în vederea încetării luptelor în provincia Damasc.

Oficialul religios ”a murit după ce o bombă a fost plasată în maşina sa, în oraşul Qudsaya”, la nord-vest de Damasc, potrivit Sana, care citează Ministerul Afacerilor religioase.

Muftiul Damascului a prezidat în septembrie 2018 rugăciunea de la Moscheea din Daraya, în apropiere de capitală, unde al-Assad şi-a făcut o rară apariţie în public, cu ocazia sărbătorii Adha.

Daraya era un fief rebel, iar insurgenţii tocmai evacuaseră oraşul, în urma unui acord de capitulare încheiat cu regimul.

Muftiul al-Afyouni declara atunci că Damascul ar trebui să fie un exemplu al ”reconcilierii între toţi sirienii şi al abandonării luptei” în ţara sfâşiată de război din 2011.

Atacurile au devenit foarte rare în interiorul şi în zona capitalei, un bastion al regimului, după ce forţele guvernamentale i-au izgomit pe rebeli şi jihadişti din ultimele lor fiefuri, în 2018.

În urma unei serii de victorii cu ajutorul militar al aliatului rus, regimul al-Assad a preluat controlul asupra a aproximativ 70% din teritoriul sirian.

Declanşat de reprimarea în sânge a unei revolte populare faţă de putere, conflictul s-a transformat într-un război devastator care a implicat o mulţime de actori regionali şi internaţionali, dar şi grupări jihadiste.

Războiul s-a sodat cupeste 300.000 de morţi şi a pus pe drumuri milioane de oameni.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.